Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.12.2019.

Obeležena godišnjica stradanja posade aviona AN-12 u Jermeniji




Verskim obredom i polaganjem cveća kraj Spomen-krsta u Zemunskom parku pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane danas su obeležili 31 godinu od stradanja posade transportnog aviona AN-12, koji se 12. decembra 1988. godine srušio u Jermeniji.

Vence kraj Spomen-krsta u Zemunskom parku položili su delegacija Ratnog vazduhoplovstva i PVO predvođena komandantom general-majorom Duškom Žarkovićem, počasni konzul Republike Jermenije u Srbiji Predrag Tomić, porodice stradalih vazduhoplovaca, predstavnici jermenske zajednice u Srbiji i članovi udruženja koja neguju vazduhoplovne tradicije.

Sedmočlana posada aviona AN-12 stradala je 12. decembra 1988. godine prilikom pada aviona nadomak Jerevana, dopremajući humanitarnu pomoć stanovništvu ugroženom katastrofalnim zemljotresom koji je pogodio Jermeniju. Tom prilikom poginuli su potpukovnici Predrag Marinković i Milan Mičić, majori Vladimir Erčić i Milenko Simić i zastavnici prve klase Milisav Petrović, Boriša Mosurović i Jovan Zisov.

Kao znak zahvalnosti za pruženu pomoć i u znak sećanja na stradalu posadu, jermenski narod je 1993. godine Beogradu darovao hačkar – krst u kamenu, prepoznatljiv znak jermenske kulture. Spomen-krst koji je postavljen u Zemunskom parku mesto je sećanja na poginule pripadnike RViPVO.
photoFOTOGALERIJA