Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.12.2019.

Sastanak državnog sekretara Živkovića sa admiralom Fogom




Državni sekretar Aleksandar Živković sastao se danas u Beogradu sa komandantom Združenih snaga NATO Napulj admiralom Džejmsom Fogom.
 
Na sastanku državni sekretar Živković istakao je da je Srbija vojno neutralna zemlja i da saradnja sa NATO pod okriljem Programa „Partnerstvo za mir“ predstavlja optimalni okvir.

On je dodao da je Srbija posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz razgovore sa Prištinom radi boljeg života građana na Kosovu i Metohiji, uz zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i puno poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i Vojnotehničkog sporazuma.
 
Državni sekretar Živković je naglasio i da je formiranje tzv. „Vojske Kosova“ za Srbiju apsolutno neprihvatljivo i da KFOR predstavlja jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom 1244. KFOR je jedini i prvi odgovor u svim situacijama gde dolazi do ugrožavanja bezbednosti nealbanskog stanovništva i Srbija se, shodno tome, protivi smanjenju snaga KFOR, naglasio je Živković.
 
Admiral Fogo pohvalio je ekonomski napredak naše zemlje, kao i profesionalizam pripadnika Vojske Srbije. Potvrdio je da će mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu biti i dalje održavani kroz zajedničke napore. Takođe je preneo da su linije između Vojske Srbije i NATO neprekidno otvorene u cilju ostvarivanja stalne komunikacije i saradnje na terenu.
 
Sastanku su prisustvovali i v.d. pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Milan Ranković i šef Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO brigadni general Predrag Bandić.
 
 
photoFOTOGALERIJA