Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.12.2019.

Poseta delegacije Komande združenih snaga NATO u Napulju




Delegacija Komande združenih snaga NATO u Napulju, koju je predvodio brigadni general Rajnhard Klos, načelnik Uprave za međunarodnu i civilnu saradnju, boravila je u Republici Srbiji radi realizacije ekspertskih štabnih razgovora sa predstavnicima Sektora za politiku odbrane.

Na sastanku pukovnik Miroslav Glišić je u ime Ministarstva odbrane istakao važnost saradnje sa Komandom združenih snaga Napulj i pri tome posebno istakao podršku koju Komanda pruža Vojsci Srbije po pitanju obuke i vojnog obrazovanja. Istakao je da je realizacija usaglašenih aktivnosti u prethodnom periodu procentualno na visokom nivou, što ukazuje da je planiranje vojne saradnje sa NATO zasnovano na realnim osnovama i usaglašeno sa potrebama i odbrambenim interesima Republike Srbije.

Delegaciju iz Napulja primio je v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane mr Milan Ranković, koji je podvukao značaj saradnje sa NATO, kako u Partnerstvu za mir tako i u zajedničkom angažovanju Vojske Srbije i KFOR. Podsetio je da je Republika Srbije posvećena regionalnoj i globalnoj bezbednosti, da je vojno neutralna, te da su sposobnosti koje je Vojska Srbije dostigla učešćem kroz različite mehanizme Programa partnerstva za mir, implementirane prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama širom sveta.

Brigadni general Klos saglasio se sa procenom da je saradnja dve strane pod okriljem Partnerstva za mir veoma uspešna, da NATO u potpunosti poštuje opredeljenje i suverene odluke Republike Srbije, koju Alijansa doživljava kao pouzdanog i predvidljivog partnera.

Razgovorima su prisustvovali i predstavnici NATO Vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

Ekspertski štabni razgovori predstavljaju redovnu aktivnost tokom koje se analizira saradnja sa NATO u tekućoj i sagledavaju planovi za narednu godinu. Razgovori se realizuju jednom godišnje, u Beogradu i Napulju naizmenično.