Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.12.2019.

Susret predsednika Vučića i Putina u Sočiju




Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. U delegaciji Republike Srbije je i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Predsednik Vučić izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Putinom da su imali veoma dobre, veoma sadržajne razgovore, te naglasio da je zahvalan Rusiji na podršci međunarodnom pravu i Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i očuvanju teritorijalnog integriteta naše zemlje.

„Što se tiče političke saradnje, mi računamo na podršku Rusije na svim međunarodnim forumima i organizacijama, ali i Rusija računa na našu podršku“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je šefu ruske države preneo svoja "nevelika očekivanja o budućnosti po pitanju pregovora sa albanskom stranom. Pre svega imajući u vidu njihove izjave, najave i pokušaje da se dodatnim pritiscima iskamči samo priznanje nezavisnosti Kosova, a da Srbija ne dobije ništa", i ponovio da je zahvalan predsedniku Putinu na tome što, po tom pitanju, Srbiji pruža stalnu i čvrstu podršku.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju, Vučić je zahvalio ruskoj strani na podršci u opremanju srpske armije. Posle sastanak Vučić je izjavio da Srbija i Rusija imaju odličnu vojno-tehničku saradnju, kao i veliki broj zajedničkih vojnih aktivosti.

Za Srbiju je od ključnog značaja naša ekonomska saradnja, rekao je predsednik Vučić.

Posebno je istakao da je pozvao predsednika Putina da dođe u Beograd i da je sa velikom čašću prihvatio njegov poziv da prisustvuje Danu pobede 9. maja 2020. u Moskvi.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin istakao je da su današnji razgovori sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem bili korisni i sadržajni i da doprinose prijateljstvu i strateškoj saradnji dve zemlje.

"Rusija i Srbija daju veliki značaj stabilnosti regiona, težimo uspostavljanju dobrosusedstva i smanjenju konfliktnog potencijala", rekao je predsednik Putin.

Predsednik Putin je rekao da su on i predsednik Srbije detaljno razmotrili sve aspekte rusko-srpske saradnje i razmenili mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu, pre svega o Kosovu i Metohiji, ali i o drugim aktuelnim regionalnim problemima.

Predsednik Putin ističe i da je pozicija Moskve u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije nepromenljiva i da smatra da osnov za rešavanje treba da bude rezolucija Saveta bezbednosti 1244.

On je istakao da odnosi Srbije i Rusije imaju bogatu istoriju i oslanjaju se na viševekovno prijateljstvo i uzajamnu pomoć, te podsetio da su se dva naroda borila rame uz rame u Drugom svetskom ratu i borili se protiv nacizma.

U tom kontekstu, naveo je da će sledeće godine biti obeležen važan datum za Rusiju, 75 godina od kraja Otadžbinskog rata i da je predsednik Vučić prihvatio poziv da 9. maja iduće godine dođe u Moskvu.

Foto: Predsedništvo/Dimitrije Goll