Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.12.2019.

Polaganje venaca povodom Dana vojnih veterana




Povodom obeležavanja Dana vojnih veterana, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije danas su uz vojne počasti položile vence na Novom groblju i kraj Spomenika narodnom heroju Milanu Tepiću u Beogradu.
Centralna komemoracija na Novom groblju održana je pored Spomenika oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, a pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvođeni načelnikom Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije brigadnim generalom Savom Iriškićem položili su vence i kraj Spomen-kosturnice vojnika stradalih u srpsko-turskim ratovima i Srpsko-bugarskom ratu i Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu.
 
Delegaciju koja je u znak sećanja na stradale srpske vojnike položila venac kraj Spomenika narodnom heroju Milanu Tepiću predvodio je načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin, a pored pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije poštu srpskim ratnicima odali su članovi tradicionalnih i veteranskih udruženja.
Dan vojnih veterana obeležava se 4. decembra, u spomen na datum kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu i kada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje „stari ratnik“, odnosno vojni veteran. Ovaj praznik obeležava se u svim komandama, jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u znak poštovanja i sećanja na borce pale za slobodu otadžbine.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.12.2019
mp4 (157,37 MB)
Polaganje venaca kraj spomenika na Novom groblju
04.12.2019
mp4 (37,69 MB)
Polaganje venaca kraj spomenika heroju majoru Milanu Tepiću