Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.12.2019.

Ministar Vulin: Srbija i Norveška nastavljaju saradnju u oblasti vojne medicine




"Srbija će nastaviti politiku vojne neutralnosti i ne želimo da postanemo član nijednog vojnog saveza, ali da svakako hoćemo i možemo da čuvamo svoju nezavisnost, svoju suverenost i da svojim jačanjem garantujemo mir na čitavom Balkanu. Što je snažnija Srbija, što je stabilnija, to će i Balkan biti mirniji i sigurniji. To je u interesu ne samo zemalja regiona već i čitave Evrope", izjavio je ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin posle sastanka sa norveškim kolegom Frankom Bake-Jensenom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti Oslu.
 
Ministar Vulin je iskoristio priliku da "uvaženog ministra informiše o poziciji naše Vlade i našeg naroda kada je u pitanju Kosovo i Metohija, kada je u pitanju situacija u čitavom regionu, sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu i našim stavom da Dejtonski sporazum mora biti očuvan u svakom svom slovu".
 
Zahvalivši Vladi Norveške na kontinuiranoj pomoći razvoju saradnje dva ministarstva, srpski ministar odbrane je istakao da se saradnja na prvom mestu odvija u oblasti vojne medicine i tako ćemo nastaviti i u budućnosti.

"Mnogo je stvari koje možemo da naučimo od naših norveških partnera, ali isto tako mnogo je stvari koje naši norveški partneri mogu da nauče od nas kada je u pitanju vojna medicina. Veoma smo zahvalni na kontinuiranoj pomoći koja se ostvaruje Balkanskim medicinskim snagama i naravno velikoj pomoći koju su dali kada smo formirali našu poljsku bolnicu nivoa 2 za potrebe UN u mirovnoj misiji u CAR. Verujemo da će naša saradnja biti još plodnija, da ćemo nastaviti da sarađujemo jer, na prvom mestu, iskustva koja možemo da podelimo jedni sa drugima jesu ono što čini razliku", izjavio je ministar Vulin.
 
Ministar odbrane Kraljevine Norveške Frank Bake-Jensen istakao je da je reč o veoma važnoj poseti i da je Srbija zemlja sa kojom Norveška ima značajnu saradnju u oblastima vojnog obrazovanja i razvoja sistema odbrane.
 
"Srbija je uložila velike napore kada je reč o Balkanskim vojno-medicinskim snagama i to je zemlja sa kojom je važno da održavamo kontakte, da razmenjujemo stavove o situaciji u Evropi i svetu, kao i što smo danas imali iskrene razgovore", poručio je ministar odbrane Norveške.
 
Ministar odbrane Republike Srbije dočekan je u Oslu uz najviše državne i vojne počasti.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.12.2019
mp4 (124,34 MB)
Izjava ministra Vulina
02.12.2019
mp4 (68,41 MB)
Izjava ministra Bake-Jensena
02.12.2019
mp4 (51,98 MB)
Poseta