Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.12.2019.

Sastanak ministara odbrane Republike Srbije i Kraljevine Norveške



Uz najviše državne i vojne počasti u Oslu je dočekan ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin koji boravi u poseti Kraljevini Norveškoj na poziv svog kolege Franka Bake-Jensena.

Ministri Vulin i Bake-Jensen razmenili su stavove o političko-bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, skandinavskom regionu i arktičkom pojasu.

Ministar Vulin je istakao da je Republika Srbija vojno neutralna zemlja i da neće ulaziti u NATO niti bilo koji drugi vojni savez. Naglasio je da je za Srbiju apsolutno neprihvatljiva transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova jer to predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 UN.

- Jednostrane odluke prištinskih vlasti komplikuju osetljivu bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i u regionu. Za Srbiju je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije, istakao je ministar Vulin.

Srpski i norveški ministar su se saglasili da je dugogodišnja saradnja u oblasti odbrane dve zemlje veoma razvijena kao i da ima prostora za njeno dalje unapređenje.

Ministar Vulin je istakao da je Kraljevina Norveška za Srbiju jedna od najznačajnijih zemalja u ekspertskoj i finansijskoj podršci u oblasti vojne medicine, reforme vojnog obrazovanja i planiranja odbrane.

Zahvalio je ministru Bake-Jensenu na donacijama za doopremanje srpske lake poljske bolnice, razvoj Centra ABHO u Kruševcu, Regionalne inicijative za napredno distributivno učenje kao i na dosadašnjoj finansijskoj pomoći u sprovođenju aktuelnog projekta Povereničkog fonda NATO.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.12.2019
mp4 (51,98 MB)
Poseta