Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.12.2019.

Ministar Vulin: Nisu sve žrtve iste, a žrtve srpskog naroda zaslužuju najviši pijetet




- Vojska Srbije je jedna od najvažnijih nacionalnih institucija i ona nije nikakva odnarođena organizacija koja se ne bavi svojim narodom. Mi smo čuvar nacionalnih vrednosti, pa smo i čuvar nacionalnog sećanja. Upravo zato, tek 100 godina kasnije, Vojska Srbije je smogla snage da bar deo naših strašnih i ogromnih žrtava iz Prvog svetskog rata popiše i na taj način napravi i podigne najveći spomenik svim našim poginulim i svim našim postradalim – istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon svečane promocije projekta „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu arhivske građe Vojnog arhiva“ u Domu Vojske Srbije.
 
Prema njegovim rečima, 100 godina je izgledalo kao da smo nezahvalni, kao da smo zaboravili, kao da smo zbog politike, zbog tuđih ideologija, zbog tuđe vrednosti, zaboravili one koji su nas stvorili, koji su nas odbranili.
 
- Hoću da zahvalim vrhovnom komandantu Vojske Srbije zato što je 2013. godine, kao ministar odbrane, pokrenuo ovu inicijativu i što nam je omogućio, da se, evo sada konačno, na ovaj način odužimo svim našim slavnim i pobijenim precima. Narod koji se usudi da zaboravi milion svojih žrtava, narod koji ne učini napor da popiše sve one koji su pobijeni, nije narod koji može da se nada pamćenju i nije narod koji može da se nada da će ga jednog dana njegovi potomci pominjati po dobrom, pominjati po onom velikom i vrednom što ste u svom životu učinili – naglasio je ministar Vulin.
 
Danas, kako je istakao ministar odbrane, bar simbolično smo se odužili pobijenim, danas smo rekli da nikada nećemo dozvoliti reviziju istorije.
 
- Danas smo rekli da srpski narod pamti, da je ponosan i da hoće da kaže jednu veliku i važnu stvar 100 godina nakon Prvog svetskog rata – nisu sve žrtve iste. Ne mogu biti iste žrtve onih koji su ubijali na Mačkovom kamenu i onih koji su Mačkov kamen branili, ne mogu biti žrtve iste onih koji su u prepunim šabačkim i crkvama u Mačvi i Podrinju palili žene i decu i oni koji su spaljivani. Mi smo danas rekli da se zna ko je žrtva, a ko je agresor i da 100 godina kasnije, jednostavno, nije prošlo dovoljno vremena da bismo zaboravili ko je rat započeo, ko je rat vodio, da pretekne i da se odbrani. Nisu svi isti, nisu sve žrtve iste, a žrtve srpskog naroda zaslužuju najviši pijetet. Ako mi Srbi ne budemo pamtili, ko će onda pamtiti? – zaključio je ministar Vulin.
 
 
videoVIDEOGALERIJA
01.12.2019
mp4 (167,57 MB)
Izjava ministra Vulina