Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.11.2019.

Ministar Vulin: Vučić ima podršku Vojske Srbije za politiku vojne neutralnosti




Do 2012. godine i dolaska predsednika Vučića na mesto ministra odbrane, Vojska Srbije planski se smanjivala i gurala u stranu i u tom trenutku joj je bilo zabranjeno da sarađuje sa Istokom. Aleksandar Vučić je sve to promenio. Izjednačio je i izbalansirao našu politiku i naš odnos sa partnerima i na Istoku i na Zapadu. Zato nas cene i poštuju, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin odgovajući na pitanje novinara kako komentariše izveštaj SAD da se Srbija sve više približava Rusiji.

- Oni koji to ne mogu da razumeju, ne mogu da razumeju srpski narod. Aleksandar Vučić će kao naš vrhovni komandant imati apsolutnu podršku Vojske Srbije i svih njenih pripadnika po pitanju vojne neutralnosti, čuvanja nezavisnosti i bezbednosti naše zemlje - naglasio je ministar Vulin.

Dodao je da neki vojnu neutralnost shvataju kao zabranu saradnje sa Ruskom Federacijom ili je shvataju kao zabranu saradnje sa Partnerstvom za mir, ali ni jedno ni drugo nije tačno.

- Aleksandar Vučić vodi Srbiju kao vojno neutralnu zemlju i kao zemlju koja sama donosi svoje odluke. Dok je on predsednik države i vrhovni komandant Vojske Srbije, Vojska Srbije i država Srbija biće vojno neutralne i vodiće računa o sebi i svojim interesima. To što nas napadaju sa raznih strana najbolje govori da je predsednik Vučić u pravu i da je njegova teška i lično hrabra odluka da istraje na putu vojne neutralnosti jedina ispravna i za Srbiju i za njene građene - poručuo je ministar Vulin, dodavši da je sve ostalo zlonamerno.

Ako neko od Srbije, zato što je vojno neutralna, očekuje da zauzme neku od strana, ministar Vulin ističe da to nije i neće biti tačno.
videoVIDEOGALERIJA
28.11.2019
mp4 (111,9 MB)
Izjava ministra Vulina