Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.11.2019.

Ministar Vulin: Vojska Srbije u potpunosti kontroliše situaciju u Kopnenoj zoni bezbednosti




Vojska Srbije u potpunosti kontroliše čitavu teritoriju naše zemlje i garantuje teritorijalni integritet i suverenitet naše domovine. Nikakve separatističke provokacije, nikakve političke provokacije ne mogu na bilo koji način da ugroze mir, stabilnost, bezbednost, sigurnost i naš način života - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem obišao danas pripadnike Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti u bazi „Kadrova čuka“, Posednutom objektu „Gornji Vrtogoš“, kao i Strelišni kompleks „Vrtogoš“.
 
- Za svakog građanina naše zemlje Vojska Srbije obezbeđuje mir, bez obzira da li je to Novi Sad ili Preševo i svaki naš građanin može da bude siguran da će mu biti garantovana sva prava, njegova čast, imovina i sloboda - naglasio je ministar Vulin.
 
Ideje o stvaranju velike Albanije i promeni granica Republike Srbije su ideje koje mogu da zapale čitav Balkan, istakao je ministar Vulin i dodao da takve ideje ne mogu da prođu na prostoru Republike Srbije.
 
- Vojska Srbije je svojom spremnošću, obučenošću i angažovanošću najvažniji garant mira na prostoru čitavog Balkana. Vojska Srbije u potpunosti kontroliše situaciju u Kopnenoj zoni bezbednosti. Svi naši pripadnici su zdravi, opremljeni, motivisani, sigurni i svako od njih je garant da će ovde još dugo vladati mir. Što je jača Vojska Srbije to je i mir duži i stabilniji - poručio je ministar Vulin.
 
Komandant Četvrte brigade kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa rekao je da pripadnici te brigade bez prestanka tokom cele godine, u svim vremenskim uslovima obezbeđuju Kopnenu zonu bezbednosti u dužini od 117 kilometara, u sektoru „Jug“.
 
- Trenutna situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti je mirna. Saradnja sa KFOR-om je na veoma visokom nivou. Nemamo nikakvih problema, a ministar odbrane, načelnik Generalštaba i komandant Kopnene vojske danas su se uverili da su pripadnici Četvrte brigade u potpunosti osposobljeni za izvršavanje svih namenskih zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti - rekao je general Stopa.
 
O stanju u bazi „Kadrova čuka“ ministru je referisao komandir baze major Dragan Krstić, a ljudstvo u bazi prikazalo je rad organa obezbeđenja. Major Bojan Stojanović iz Četvrte brigada objasnio je da je glavni zadatak sprečavanje prelaska administrativne linije van planiranih mesta i kontrola Kopnene zone bezbednosti. On je istakao da se za izvršavanje zadataka koristi najsavremenije oružje, oprema za izviđanje i osmatranje danju i noću, a sve u skladu sa pravilima angažovanja u Kopnenoj zoni bezbednosti.
 
Tokom obilaska Strelišnog kompleksa „Vrtogoš“, ministra je o realizovanim zadacima na izgradnji i opremanju strelišta upoznao komandant Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije potpukovnik Branislav Stevanović.
 
O stanju i zadacima Posednutog objekta „Gornji Vrtogoš“ govorio je poručnik Filip Vuković.
 
Današnjem obilasku pripadnika Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti prisustvovali su i zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, komandant Četvrte brigade brigadni general Slobodan Stopa i glavni podoficir Vojske Srbije zastavnik prve klase Zoran Kocić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.11.2019
mp4 (88,66 MB)
Izjava ministra Vulina
28.11.2019
mp4 (60,65 MB)
Izjava brigadnog generala Stope
28.11.2019
mp4 (44,28 MB)
Izjava majora Stojanovića
28.11.2019
mp4 (175,68 MB)
Obilazak