Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.11.2019.

Ministar Vulin: Nećemo dozvoliti da se prekraja istorija i da se zaboravljaju oni koji su nas oslobodili




Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko položili su danas vence na Spomenik crvenoarmejcu na Groblju oslobodilaca Beograda i učestvovali u svečanoj primopredaji grumena zemlje sa groblja koji će biti dopremljen u Rusku Federaciju u okviru akcije “Put sećanja“.

Ministar Vulin je, nakon svečane ceremonije, istakao da je Srbija koju vodi Aleksandar Vučić, Srbija koja pamti, Srbija koja neće da menja istoriju i koja je uvek bila na pravoj strani sveta.

- Kao što predsednik Vučić nije dozvolio da Srbija na bilo koji način uzme učešće u antiruskim sankcijama ili u antiruskoj histeriji, tako ni on, ni naša država nikada neće dozvoliti da se prekraja istorija, da se zaboravljaju oni koji su nas oslobodili, koji su sa nama učestvovali u oslobođenju ovog grada i ove zemlje, koji su čitav svet spasili od najvećeg zla moderne civilizacije - fašizma. I nikada nećemo učestvovati u prekrajanju i menjanju istorije i nikada nećemo dozvoliti sramna izjednačavanja Crvene armije i Hitlerove armije i nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi ko je činio zverske zločine, a ko je oslobodio Evropu - naglasio je ministar Vulin.

Srbija je, kako je istakao, uvek bila na pravoj strani sveta.

- Srpski narod nikada nije imao pogrešan izbor i ako veliki nešto mogu da nauče od Srba jeste to da gledaju i pažljivo prate gde su Srbi, jer tamo gde su Srbi, tamo je sloboda i pravda. Gde su Srbi, tamo je sloboda za sve, tamo je poštovanje za sve nacije, tamo je poštovanje za svaku državu - poručio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija je vojno neutralna zemlja i kao takva će nastaviti da vodi računa o sebi, o svojoj sigurnosti i bezbednosti, da sarađuje sa istokom i sa zapadom i da izražava svoje veliko poštovanje narodu i rukovodstvu Ruske Federacije. I svakako, da vodi računa o istoriji koja nas spaja, ali ne samo o istoriji, već i zajedničkoj budućnosti.

Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da je danas važan događaj i zahvalio predsedniku Republike Srbije i ministru odbrane za njegovu realizaciju.

- Danas smo prikupili jedan uzorak zemlje odavde, na Groblju oslobodilaca Beograda, a isto smo učinili na 14 mesta širom Srbije. Ovo je jedan deo velikog i važnog projekta uoči obeležavanja 75 godina od pobede, u okviru koga se gradi veliki hram u Rusiji i memorijalni centar. Ovaj grumen zemlje, zajedno sa ukupno 15.000 uzoraka koji su prikupljeni širom Evrope, jer su vojnici Crvene armije oslobađali istočnu, centralnu i značajan deo severne Evrope, biće deo tog memorijala – naglasio je ambasador Bocan-Harčenko i istakao da Srbija u ovom projektu ima značajno učešće.

Prema njegovim rečima, saradnja Republike Srbije i Ruske Federacije na ovom projektu, još jednom pokazuje i dokazuje da se neguje i gaji zajednička tradicija i zajedničke vrednosti, dodajući da su okolnosti takve da se ovo događa uoči sastanka predsednika Putina i Vučića.

- Bez obzira na neke događaje koji su iza nas, mi idemo dalje i imaćemo i u narednim danima još više iskoraka u smislu razvoja naših bilateralnih odnosa – naglasio je ambasador Ruske Federacije u Beogradu.

Reč je o završnom događaju u okviru akcije “Put sećanja“ Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koja se organizuje u okviru predstojećeg obeležavanja 75. godišnjice Velike pobede u Drugom svetskom ratu.

Akcija “Put sećanja”, koja je počela 20. novembra ove godine, tokom koje su sa ruskih vojnih memorijala u našoj zemlji prikupljeni grumenovi zemlje koji će biti preneti u Moskvu, održana je u Zrenjaninu, Novom Bečeju, Adaševcima, Sremskoj Mitrovici, Gospođincima, Novom Sadu, Požarevcu, Vršcu, Jagodini, Subotici, Zaječaru, Trbušanima i Somboru.

Završnoj ceremoniji akcije “Put sećanja“ prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i ambasade Ruske Federacije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.11.2019
mp4 (116,8 MB)
Izjava ministra Vulina
27.11.2019
mp4 (203,04 MB)
Izjava ambasadora Bocan-Harčenka
27.11.2019
mp4 (111,69 MB)
Ceremonija