Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.11.2019.

Predsednik Vučić: Mi svoju politiku prema Rusiji nećemo da menjamo




Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, na večerašnjoj konferenciji za medije održanoj u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, obavestio je javnost da je jedina tačka dnevnog reda sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je prethodila konferenciji, bila obaveštajno delovanje usmereno protiv Republike Srbije, neophodnost preduzimanja mera kontraobaveštajne zaštite naše zemelje u budućnosti i jačanje kapaciteta odbrane Srbije od takvih aktivnosti.

Sednici Saveta za nacionalnu bezbednost prisustvovali su ključni akteri državnog i vojnog vrha, među kojima su bili ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktori Vojnobezbednosne i Vojnoobaveštajne agencije.
 
- Mi smo kao zemlja suočeni već dugi niz godina sa izrazito ofanzivnim delovanjem različitih obaveštajnih službi na teritoriji Srbije i to bismo delovanje mogli da podelimo u dve grupe - najrazvijenijih i najmoćnijih zemalja sveta i regionalnih zemalja koje imaju izražen interes na teritoriji Srbije i svoje obaveštajno delovanje rade u punom kapacitetu, a usmereno je protiv interesa Srbije – rekao je predsednik Srbije, dodajući da strane agenture svoje obeveštajne radnje izvode sa dva cilja.
 
Kao prvi cilj delovanja stranih obaveštajnih agencija predsednik Vučić navodi prikupljanje značajnih obaveštajnih podataka sa namerom da utiču na politiku ili promenu zvanične politike u Srbiji, a kao drugi potpuno obaveštajno sagledavanje moći i mogućnosti Srbije u izgradnji sopstvenih kapaciteta kako bi mogućnosti za spoljnopolitičkim i svakim drugim delovanjem Srbije bile smanjene.
 
Komentarišući snimak na kojem se vidi primopredaja novca između ruskog obaveštajca potpukovnika Georgija Klebana i penzionisanog potpukovnika Vojske Srbije Z. K., koji je nakon objavljivanja na internetu i u medijima bio razlog za sazivanje današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Vučić je rekao da je Republika Srbija više puta dokumentovala aktivnost potpukovnika Z. K. ne samo sa Klebanom, već i sa hrvatskom službom, kao i Klebanove kontakte sa drugim pripadnicima Vojske Srbije.

Predsednik Vučić je ukazao da takve i druge aktivnosti koje su domaće službe bezbednosti dokumentovale svedoče da je Srbija izložena snažnom obaveštajnom pritisku i poručio da Srbija ne samo da neće da menja svoju politiku, već će još jače da se bori za svoju vojnu neutralnost.
 
- Sve ovo što nam se dogodilo, samo nas je utvrdilo u našoj poziciji. Ne samo da nećemo da menjamo svoju politiku, već ćemo nikada snažnije, nikada jače da se borimo za vojnu neutralnost Republike Srbije, za naš samostalni i nezavisni put, da sami vodimo računa o svojoj zemlji, o svojoj vojsci, da čuvamo svoje nebo, svoju teritoriju i svoje građane. Snažićemo našu armiju, snažićemo našu policiju, naš obaveštajni i kontraobaveštajni sektor. Svake godine ćemo ulagati sve više. Možemo to da učinimo, imamo sredstava i načina i Srbija će biti sve jača. Srbija je slobodna zemlja, slobodarskog naroda. Nikada nismo pristajali i nikada nećemo da budemo neko ko će da dozvoli da drugi njima upravljaju. Mi smo ti koji želimo da građani Srbije odlučuju o svojoj sudbini i o svojoj budućnosti – rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Srbije je istakao da očekuje da najkasnije u narednih dva meseca državno rukovodstvo izađe sa jednim sveobuhvatnim, opštim pravnim političkim aktom, koji bi usvojila Narodna skupština Republike Srbije, a koji bi bio puna potvrda unutrašnjeg i spoljnopolitičkog puta, potvrda vojne neutralnosti Republike Srbije i daljeg jačanja upravo takve državne, vojne i političke pozicije.

Što se tiče odnosa Republike Srbije sa Ruskom Federacijom, predsednik Vučić je rekao da se Georgij Kleban, koji je bio pomoćnik izaslanika Ruske Federacije u Srbiji, ne nalazi više na teritoriji naše zemlje, kao i da Srbija ima izrazito prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom.

- Mi svoju politiku prema Rusiji nećemo da menjamo. Doživljavamo je kao bratsku i prijateljsku zemlju i nastavićemo najbolju saradnju u svim društvenim oblastima, osim što ćemo u obaveštajnom smislu svoju zemlju zaštiti i sačuvati. Srbija svoju politiku neće da menja u smislu okretanja prema NATO. Srbija neće u NATO, kao što neće ni u ODKB ili u neki treći vojni savez i to ponavljam jasno i glasno. Sve što nam se dogodilo samo nas je učvrstilo u nameri da ojačamo poziciju sopstvene nezavisnosti, samostalnosti i isto takvog samostalnog, nezavisnog i suverenog pogleda u budućnost – rekao je predsednik Vučić, dodajući takođe da Srbija ne zaboravlja podršku Rusije u svim međunarodnim organizacijama po pitanju njenog integriteta, kao ni podršku Rusije u vojnom opremanju Srbije. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.11.2019
mp4 (20,83 MB)
Sednica
21.11.2019
mp4 (455,72 MB)
Obraćanje predsednika - 1
21.11.2019
mp4 (532,09 MB)
Obraćanje predsednika - 2