Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.11.2019.

Ministar Vulin na proslavi Dana CMO: Vi niste i nikada nećete ukaljati ni svoju ni zastavu UN, kao što je učinjeno u zločinačkoj Oluji i Podrinju




Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, sa članovima Kolegijuma, prisustvovali su danas svečanosti povodom 17. novembra – Dana Centra za mirovne operacije, koja je održana u kasarni „Banjica 2“.
 
Čestitajući praznik, ministar Vulin ukazao je na značaj učešća naše zemlje u mirovnim operacijama, ističući da snaženjem i jačanjem srpske države, mi smo ponovo počeli da donosimo mir.
 
- Od momenta kada je predsednik Aleksandar Vučić, naš današnji vrhovni komandant, postao ministar odbrane, započelo je značajno veće ulaganje i povećavanje broja naših pripadnika, kao i broja misija u kojima učestvujemo. Na to smo ponosni, jer pokazuje koliko nam je zemlja ojačala, koliko nam je Vojska moćnija, koliko smo i mi kao društvo bezbedniji i sigurniji – naglasio je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, kada vam neko da da čuvate ili uspostavite mir u njegovoj zemlji, to nije poverenje u vašu tehniku, naoružanje i opremu, a ne čak i u vašu obuku, to je poverenje u vas, vašu državu, vaš narod i vas kao ljude da nećete pogaziti reč i da ćete one koji su došli da od vas traže da preteknu, da prežive, da traju, da ih nećete izneveriti, zaboraviti, predati i napustiti.
 
- Zastava Ujedinjenih nacija koju nosite, nosi se uz zastavu Srbije, nosi se uz zastavu naroda čija drevna tradicija kaže da razoružani neprijatelj postaje gost, a onaj koji je u času nevolje zatražio da mu sačuvate glavu i čast, postaje deo vaše porodice i njegova bezbednost, njegov obraz, vredi koliko i vaš. Takva je tradicija vašeg naroda. Vi nikada niste, ni u prošlosti, ni sada, ni u budućnosti, zaboravili na drevnu tradiciju vašeg naroda da se nevoljnicima čuva i život i obraz. Vi niste kao oni koji su prljali zastavu UN u Hrvatskoj, bežeći i sklanjajući se pred zločinačkom akcijom Oluja, puštajući da nam se pobija narod i nejač, dopuštajući da kroz vaše linije probiju oni od kojih ste trebali i morali da čuvate i srpsku decu. Vi niste i nećete ukaljati ni svoju ni zastavu UN, gde god da ste, kao oni koji su, čuvajući Srebrenicu, dopuštali da iz nje ispada Naser Orić, kolje i ubija po Podrinju, bez kazne, zaštićen, sačuvan. Vi niste i nećete dopuštati da kroz vaše linije prolaze krvoloci i ubice kakav je bio Naser Orić i da na svojoj duši i obrazu imate iskopane oči sudije Ilića i poklanu decu Podrinja. Vi ćete sačuvati svačiju glavu, svačiji život i svačiju čast – poručio je ministar Vulin.
 
Ko vam je došao u času nevolje i zatražio od vas sigurnost i bezbednost, naglasio je ministar Vulin obraćajući se okupljanim mirovnjacima, ko vam je zatražio to sveto pravo kada nemoćni, kada slabi od moćnijih i jačih, traže da budu sačuvani i zaštićeni, vi ćete mu to pravo dati i sačuvati ga kako nalaže drevna tradicija srpskog naroda.
 
- Tako je bilo, tako jeste, i tako će i biti. Zato, gde god da hodate, gde god da koračate, zato odakle god da se vraćate, mislite o tome da iza sebe ne ostavljate ni tehniku, ni opremu ni obuku, već ostavljate dobro i veliko ime, časno ime srpskog naroda, za koga se nikada nije vezala izdaja ni napuštanje slabog i nemoćnog. Zato je naša Vojska velika, naš narod veliki i vredan ponavljanja. Gde god da idete, čuvajte i sebe, vraćajte se onima koji vas iskreno vole, čuvajte se da trajete i živite i da imate kome da prenesete ono što ste videli, naučili i sačuvali – zaključio je ministar odbrane.
 
Prema rečima načelnika Centra za mirovne operacije pukovnika Milivoja Pajovića, današnji praznik je prilika za prisećanje slavnih imena i velikih dela prethodnih generacija, prve korake načinjene u pesku Sinaja pre 63 godine, ali i one koje su pod zastavom UN položili svoj život za bolji i mirniji svet. Osvrnuvši se na značaj učešća naših pripadnika u mirovnim operacijama u prethodnih šest decenija, pukovnik Pajović je istakao da je kroz 22 rotacije prošlo ukupno 14.265 angažovanih lica. Jugoslavija je dala oko 22 odsto snaga na Sinaju, čineći najbrojniji i najopremljeniji deo međunarodnih mirovnih snaga.
 
-Centar za mirovne operacije danas obeležava svoj dan, danas kada širom sveta u devet misija visoko vijemo srpsku zastavu, ističemo da iza svakog vojnog posmatrača, tima, voda ili čete, stoje sati i dani napornih priprema i obuke, koje između ostalog sprovodi i Centar za mirovne operacije – naglasio je pukovnik Pajović, dodajući da su kursevi tog centra prepoznati u regionu i u potpunosti su prilagođeni složenim zahtevima koji se postavljaju pred pojedince, timove i jedinice.
 
Ministar odbrane dodelio je i 71 vojnu spomen-medalju za učešće u mirovnim operacijama, koje je na današnjoj svečanosti uručio odlikovanim mirovnjacima.
 
U ime nagrađenih, prisutnima se obratio pukovnik Jadranko Jukić, učesnik dve mirovne misije, koji je izrazio zahvalnost na mogućnosti da budu pripadnici snaga UN i EU u multinacionalnim operacijama, a potom i prepoznali njihov odgovoran rad na veoma zahtevnim dužnostima.
 
- Mi učesnici mirovnih operacija ubeđeni smo da će pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i u budućim angažovanjima ostvariti značajne rezultate i dostojno predstavljati državu Srbiju, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, kako na obraz svojih predaka i veterana, tako i na ponos naših porodica – poručio je pukovnik Jukić.
 
Gosti na današnjoj svečonosti bili su i šef Odeljenja za spoljne poslove Vojnog štaba Evropske unije pukovnik Bernard Marki, koji je, govoreći o izazovima učešća u mirovnim operacijama, istakao da je imao priliku da sarađuje sa srpskim mirovnjacima i lično se uveri u njihovu izuzetnost. On je, takođe, zahvalio na dopinosu koje naši pripadnici daju učešćem u mirovnim operacijama EU, uz nadu da će se tako dobra saradnja nastaviti i ubuduće.
 
Direktorka Kancelarije UN u Srbiji Simona Mirela-Mikulesku čestitala je na dosadašnjem izuzetnom radu Centra za mirovne operacije, dodajući da su srpski mirovnjaci stekli respektabilnu reputaciju u UN, kao najveći kontributor snaga u regionu, posebno pohvaljujući povećanju broja žena u redovima naših mirovnjaka.
 
- Srećan praznik i čestitam vam na odlično obavljenom poslu i želim vam uspeh u svim vašim budućim poduhvatima – istakla je Mikulesku.
 
Širom sveta, praznik obeležava i 280 srpskih mirovnjaka koji su trenutno angažovani u 9 misija UN i EU. 

Na današnjoj svečanosti, već tradicionalno posebno mesto imali su veterani mirovnih misija iz odreda JNA na Sinaju.
 
Dan Centra za mirovne operacije ustanovljen je kao sećanje na 17. novembar 1956. godine kada je na Sinaju iskrcana prethodnica prvog jugoslovenskog odreda, koju su činila 44 pripadnika. Tom mirovnom operacijom započelo je učešće jugoslovenskih snaga u mirovnim misijama.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.11.2019
mp4 (338,18 MB)
Obraćanje ministra Vulina
15.11.2019
mp4 (199,07 MB)
Obraćanje pukovnika Pajovića
15.11.2019
mp4 (95,04 MB)
Obraćanje pukovnika Jukića
15.11.2019
mp4 (244,05 MB)
Svečanost