Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.11.2019.

Obeležen Dan Vojnofilmskog centra "Zastava film"




Povodom Dana Vojnofilmskog centra „Zastava film“, koji danas obeležava 71. godinu postojanja, danas je održana svečanost u prostorijama te filmske kuće na Košutnjaku.
 
Čestitajući praznik kolektivu „Zastava filma“, načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik Mihailo Zogović preneo je zaposlenima čestitku ministra odbrane Aleksandra Vulina povodom Dana te kuće i istakao je da „Zastava film“ u sadašnjosti beleži istoriju.
 
- Kamere „Zastava filma“ beleže sve važnije događaje u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, ali i svuda gde Srbi žive – naglasio je pukovnik Zogović. On je, takođe, istakao da se sposobnosti „Zastava filma“ na polju informativne delatnosti poboljšavaju i unapređuju u skladu sa potrebama i boljitak na tom polju je već vidan, a uz podršku Uprave za odnose sa javnošću i razumevanje menadžmenta Ministarstva odbrane, naredne godine i kadrovski i tehnološki ova kuća će ojačati.
 
- Na polju filmske delatnosti, takođe, ova kuća beleži značajne rezultate. Bogata arhiva filma proširuje se svake godine, a samo u godini za nama, „Zastava film“ je u saradnji sa Radio televizijom Srbije realizovao dva kapitalna filma o ratnim pričama sa Košara i Paštrika. U samostalnoj produkciji, „Zastava film“ je realizovao i „Kosmetsku trilogiju“ kao sećanje na 20 godina od borbe protiv NATO agresije – istakao je pukovnik Zogović naglasivši i urađenih šest filmova o brigadama, koje su ovenčane Ordenom narodnog heroja 1999. godine.
 
Načelnik Uprave za odnose sa javnošću izrazio je posebno zadovoljstvo što je ta kuća opstala i potvrdila svoju vrednost, imajući u vidu da su u vremenima za nama razmatrane i opcije za njeno gašenje, dodajući da će sa pozicije načelnika Uprave za odnose sa javnošću učiniti sve da joj pomogne da bude još jača i uspešnija u danima koji dolaze. 
 
Osvrnuvši se na istoriju te kuće, direktor Vojnofilmskog centra potpukovnik Goran Ikonić istakao je da je danas, VFC „Zastava film“ sa tradicijom dugom sedam decenija, bogatim iskustvom, mnogobrojnim filmskim priznanjima, a pre svega obimnom produkcijom izraženom u milionima metara filmske trake, jedinstvena filmska kuća u našoj zemlji i regionu.
 
 - U ovom dugom vremenskom periodu menjale su se generacije zastavinih radnika i svaka je dala neki doprinos razvoju ove kuće. Naša će ostati upisana po tome što je posle jednog teškog perioda po ovu ustanovu, uspela da joj da novi život. U produkcionom smislu smo napravili veliki iskorak i sa nekoliko važnih projekata povratili stari sjaj ustanove i opet postali prepoznatljiv producent na ovim prostorima. U ovom drugom vizuelnom delu, izvršili smo potpunu rekonstrukciju objekta, opremanje savremenom filmskom opremom, delimično podmlađivanje kadrom i tako stvorili odlične uslove za život i rad ustanove i svih njenih pripadnika – naglasio je potpukovnik Ikonić dodajući da toga ne bi bilo da nije bilo svesrdne pomoći i podrške predpostavljene Uprave za odnose sa javnošću i samog vrha sistema odbrane, kojima je zbog toga, u ime zaposlenih, zahvalio.
 
U narednim godinama, dodao je potpukovnik Ikonić, „Zastava film“ će, osim svojih primarnih zadataka u sistemu odbrane, raditi na digitalizaciji arhiva kako bi jedan deo te riznice u budućnosti otvorili javnosti i pokazali zbog čega smo tako važni i dragoceni.
 
Godinu za nama, u duhu današnjeg praznika, „Zastava film“ je predstavila pokretnim slikama kroz desetominutni film kao svojevrsnu kratku retrospektivu rada „Zastava filma“ u 2019.godini.
 
Direktor VFC „Zastava film“ potpukovnik Ikonić, povodom današnjeg praznika, dodelio je Zlatnu povelju za pomoć i podršku ustanovi i izuzetan doprinos razvoju vojne kinematografije ministru odbrane Aleksandru Vulinu.
 
Povodom sedam decenija rada, povelje „Zastava filma“ za dugogodišnju plodotvornu saradnju i izuzetan doprinos razvoju vojne kinematografije dodeljene su reditelju Veselinu Grozdaniću, direktoru „Šumadija filma“ Živoradu Mihajloviću, kompaniji „Milan Blagojević- Namenska“ i dekanu Akademije umetnosti profesoru Draganu Elčiću.
 
Zahvalnica za ostvarenu saradnju i pomoć na restauraciji filma „O ljubavnim veštinama“ reditelja Karpa Godine dodeljena je Ambasadi Republike Slovenije u Beogradu, a zahvalnica za ostvarenu saradnju na realizaciji filma „Sedmorica sa Drine“ uručena je Andreu Dardinu.
 
Na današnji dan 1948. godine formirano je odeljenje za filmove pri glavnoj političkoj upravi Jugoslovenske vojske „Zastava film“. Bio je to nastavak prekinutog kontinuiteta vojne kinematografije čiji počeci datiraju od 1916. godine kada je naredbom vojvode Petra Bojovića u Solunu, formirana fotografsko-kinematografska sekcija pri obaveštajnom odseku Vrhovne komande Srpske vojske. Od tada pa do danas vojna kinematografija je bila i ostala jedan od nosećih stubova srpske i jugoslovenske kulture i tradicije.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.11.2019
mp4 (161,02 MB)
Obraćanje pukovnika Zogovića
14.11.2019
mp4 (193,6 MB)
Obraćanje potpukovnika Ikonića
14.11.2019
mp4 (97,76 MB)
Svečanost