Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.11.2019.

Priznanje Srpske filmske asocijacije za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije




Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije večeras je na svečanosti u Skupštini grada Beograda uručeno priznanje Srpske filmske asocijacije, povodom obeležavanja decenije njenog postojanja.

Priznanje koje je u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije primio načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik Mihailo Zogović, Upravni odbor Srpske filmske asocijacije dodelio je u znak zahvalnosti za ključnu podršku razvoju filmske industrije i koordinaciju neophodnu za realizaciju produkcijskog posla.

Prema rečima premijerke Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, koja se gostima na svečanosti obratila video porukom, od 2015. godine - kada je Vlada Republike Srbije usvojila program podsticaja Srpske filmske asocijacije, do danas, oko 150 projekata prošlo je kroz program podsticaja, zahvaljujući kojima je Srbija privukla direktno 67 miliona evra stranih i domaćih investicija, a indirektno više od 100 miliona evra investicija.

- U budžet Republike Srbije za svaki uloženi jedan evro podsticaja vrati se nešto više od dva evra, s tim što se u ekonomiju Republike Srbije vrati oko sedam i po evra. Zato svake godine Vlada uvećava budžet za podsticaje i očekujem da ćemo to uraditi i 2020. godine. Država danas u film ulaže 18 puta više nego pre 10 godina i ubedljivo najviše od svih zemalja u regionu, na šta sam posebno ponosna jer se vidi koliko je važno što ulažemo u kulturu i kulturni život Srbije - poručila je premijerka Brnabić.

Nakon uručenja priznanja pukovnik Zogović je rekao da je dobijena nagrada potvrda uspešne saradnje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa Srpskom filmskom asocijacijom.

- U Upravi za odnose sa javnošću pažljivo razmatramo sve molbe koje dolaze od filmskih produkcija i nastojimo da, u skladu sa državnim podsticajnim merama koje se odnose na filmsku industriju, u najvećoj mogućoj meri izađemo u susret molbama filmskih kuća, a da pri tom ne remetimo redovne aktivnosti Vojske Srbije - istakao je pukovnik Zogović i posebno je zahvalio ministru odbrane Aleksandru Vulinu i načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću, koji svojim ličnim autoritetom i angažovanjem doprinose da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije daju veliki doprinos razvoju filmske kulture i filmske industrije u Srbiji.

Zahvaljujući zajedničkom zalaganju Vlade, brojnih državnih institucija i privrednih subjekata, filmska industrija je postala jedan od nosećih stubova kreativne industrije u zemlji i regionu, sa više od 30 miliona evra prihoda godišnje samo od stvarnih projekata koji se snimaju u Srbiji, a naša zemlja postala je nezaobilazna stanica u Istočnoj Evropi kada je u pitanju produkcija filmova i reklama.
photoFOTOGALERIJA