Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.11.2019.

Izašao je novi broj „ODBRANE“



„Odbrana“, novembar - 329

Novembarski broj magazina „Odbrana” u znaku je Vojske Srbije. Prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019”, koji je održan povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, prisustvovali su predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić, premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev i mnogobrojne visoke zvanice. Na batajničkom aerodromu predstavljeno je više od 100 savremenih borbenih vozila, sredstava i sistema koje koriste jedinice Vojske Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prikaz sposobnosti  Vojske Srbije ocenio „vrlo dobro” i na kraju svečanosti poručio da će Srbija umeti sama da sačuva svoje nebo, zemlju i ljude.
 
Od tema u broju izdvajamo i zajedničku taktičku vežbu „Slovenski štit 2019” jer su na njoj osim raketnih sistema PVO, koji su u sastavu Vojske Srbije, korišćeni i raketni sistem PVO iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, i to artiljerijsko-raketni sistem za PVD „pancir S1” i raketni sistem za PVD „S 400”, sa mešovitim poslugama.
- Naši ljudi su presrećni, obučavaju se i ja očekujem da u narednih mesec ili dva, oni mogu i na krstarećim raketama i  na malim bespilotnim letelicama, koje su veoma opasne za protivavionske sisteme, da pokažu svoje ubitačno dejstvo na vežbi u Srbiji – istakao je predsednik Aleksandar Vučić.
Prema njegovim rečima, drastično ojačavamo naše vojne kapacitete i, iako smo mala zemlja,  mnogostruko smo jači nego što smo to bili.
 
I vežba „Air Solution 2019” koju su pripadnici našeg RV održali zajedno sa Oružanim  snagama Rumunije (već šesti put), bila je jedinstvena. Ove godine je prvi put izvršen prelet naše lovačke avijacije u Republiku Rumuniju, i zajednički zadaci izvedeni su sa mešovitim posadama. Specifičnost vežbe bilo je učešće borbenih aviona F-16.
 
Praznicima u susret posvećena su u magazinu dva teksta. Najpre, tema broja o Kopnenoj vojsci, koja obeležava 16. novembar dan kada je počela čuvena Kolubarska bitka. Drugi  tekst je  posvećen obeležavanju 17. novembara, Dana Centra za mirovne operacije.  Taj dan se slavi u znak sećanja na 1956. godinu, kada je upućena prethodnica Odreda JNA u sastav Snaga za hitno reagovanje UN na Sinaju.
–Čvrstog sam uverenja da se hodanjem istim ovim stazama stiču i novi saveznici i prijatelji, istakao je u intervjuu pukovnik dr Milivoje Pajović, načelnik Centra za mirovne operacije.
 
Obeležen je i jubilej – 63. padobranskog bataljona, nekadašnje brigade. Padobranska jedinica se tokom tri četvrtine veka trajanja i rada menjala i transformisala. Ona je, uprkos mnogim problemima, izazovima i teškoćama, bila i ostala simbol otpora, profesionalizma i vojničke časti, što se potvrdilo i u ratnim zbivanjima na protoru nekadašnje Jugoslavije devedesetih godina 20. veka i u ratu 1999. godine. Jubilej su padobranci obeležili onako kako samo oni znaju – padobranskim skokovima.
– Između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg obeležavanja Dana vojnih padobranaca svoju osposobljenost i operativnu sposobnost pripadnici 63. padobranskog bataljona osvedočili su i unapredili na brojnim uspešno realizovanim zadacima, prikazima i vežbama u Srbiji i inostranstvu – istakao je brigadni general Miroslav Talijan, komandant Specijalne brigade Vojske Srbije.
 
U ovom broju bilo je reči i o obuci. Deo obuke izviđača KoV u posebnim uslovima prikazan je i ministru odbrane Aleksandru Vulinu, koji je u pratnji komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića obišao izviđače.
O prvim  iskustvima pilota helikoptera H-145M beležimo priču majora Aleksandra Aksentijevića, komandira helikopterskog odeljenja 119. mešovito-helikopterske eskadrile, popularnih „zmajeva”, u čijem sastavu će helikopteri biti. On je sa pet reči opisao utiske pilota koji su leteli novom letelicom – helikopter je bezbedan, savremen, lako upravljiv, pouzdan i tih.
 
Donosimo i  zanimljivu priču o vojnom pilotu iz Namibije Jakobini Kapveji, koja je ove godine stekla diplomu lekara na Medicinskom fakultetu VMA, mladoj ženi koja živi svoje snove.
Beležimo i posetu delegacije Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske. Delegaciju je predvodio načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik doc. dr Mihailo Zogović. Ta poseta  je bila prilika za susret i razmenu iskustava sa ekspertima iz oblasti odnosa sa javnošću.
 
Specijalni prilog novembarskog broja „Odbrane” posvećen je značajnom jubileju - 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, iz pera dr Mileta Bjelajca.
 
Oprostili smo se i od pukovnika u penziji Ivana Matovića, glavnog i odgovornog urednika „Narodne armije“ i  „Vojske“, koji nas je napustio 9. oktobra 2019. godine.
 
U rubrici Globalno donosimo više zanimljivih priloga. Najpre, intervju sa generalom Klaudijom Gracijanom, predsedavajućim Vojnog komiteta EU, koji je nedavno posetio  Republiku Srbiju. To je vrhunski vojnik, izuzetno bogate karijere, koji je bio načelnik Generalštaba Oružanih snaga Italije, komandant snaga u misiji UN u Libanu, učestvovao u mnogim misijama i operacijama širom sveta pod zastavom UN.
Za naš magazin general Gracijani kaže:
„Vojska Srbije se brzo razvija i već pruža odličan i specifičan doprinos našim misijama i operacijama. Naravno, gledajući u budućnost, mi uvek pozdravljamo svaki doprinos Beograda, posebno u onim misijama i operacijama koje trenutno imaju problema sa nedostatkom osoblja, kao što je slučaj sa Afrikom i Somalijom.
Sa Međunarodnog sajma „Arms and security 2019” pisao je za „Odbranu” vojno-politički komentator Vlade Radulović, Aleksandar Životić predstavio je armiju Severne Makedonije, a prof. dr Elizabeta Ristanović sa VMA knjigu „Hibridno ratovanje” .
 
Knjigama je bilo posvećeno i osam sajamskih dana. Na ovogodišnjem beogradskom sajmu knjiga Medija centar „Odbrana” je na više od dve stoti ne kvadratnih metara, uz sva dosadašnja, predstavio i 27 novih izdanja. Na svakodnevnim  promocijama i tribinama naša ustanova ugostila je 110 govornika, a prezentacija sistema odbrane krunisana je „Specijalnim priznanjem za izdavački poduhvat”, i to za kapitalni projekat „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu – arhivska građa Vojnog arhiva”, koje je Medija centru „Odbrana” dodelio stručni žiri ovogodišnjeg Sajma knjiga.
 
Donosimo i izveštaj Radenka Mutavdžića sa sedmih CISM svetskih vojnih igara, koje su održane od 18. do 27. oktobra u kineskom gradu Vuhan. Igre je otvorio predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping. Tokom devet dana učesnici su se takmičili u 27 disciplina na rekordnih 329 sportskih događaja. O kvalitetu i konkurenciji igara najbolje govori podatak da je među učesnicima i 67 pobednika olimpijskih igara i svetskih prvenstava. Naši sportisti – braća Mate i Viktor Nemeš i Sanja Vukašinović, osvojili su tri medalje za Srbiju.
 
Poklon čitaocima je katalog knjiga u izdanju Medija centra „Odbrana”.