Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

HRONIKA SAJMA, nedelja, 27. oktobar





Na Sajmu knjiga održana promocija dela iz edicije „Geopolitika“
 
Poslednji dan ovogodišnjeg Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obeležen je promovisanjem novih izdanja Medija centra „Odbrana“.
 
Na promociji knjiga „Zemlja beznađa – Bosna i Bošnjaci između juče i sutra“ i „Bela Rus na koridoru velikih ratova“, iz edicije „Geopolitika“, o delima su govorili njihovi autori Dževad Galijašević i Srećko Đukić.

Prema rečima Galijaševića, njegovo delo govori o problemima jedne etničke zajednice koja jeste nacija „u smislu nacionalnih osećanja koja su kod Bošnjaka prilično definisana“, ali zapaža odsustvo nacionalne svesti budući da njeni osnovni elementi, počevši od njenog naziva – nikada nisu precizno organizovani.
 
- Bošnjaci su kroz istoriju lutali. Oni nikada nisu identifikovali svoju nacionalnu pripadnost. Bili su Srbi, Hrvati, ponekad neopredeljeni, čak i Muslimani, a danas su Bošnjaci. Nacija nije finalni proces, zaključak. Nacija je tok razvoja naroda jedne etničke zajednice koja se kroz istoriju razvija. Ona mora da izražava određeni identitet i pokazuje određene kulturološke obrasce, a to je ono što se kod nove „bošnjačke nacije“ tokom poslednjih 50 godina, tokom kojih su oni pet puta menjali svoje ime nikada nije definisalo – istakao je Dževad Galijašević, čija je knjiga prva od štampanih  u ediciji „Geopolitika“.
 
On je dodao da je Bosna kao „zemlja, teritorija, prostor pomenuta u delima Konstantina Porfirogenita“.
 
- Ali je pominjana isključivo, ono za šta imamo dokaze i imamo u knjigama, kao Bosona, kao mala zemlja u sastavu ranofeudalne srpske države pod knezom Časlavom – objasnio je Galijašević.
 
Drugu u nizu iz ove edicije potpisuje Srećko Đukić, nekadašnji ambasador Jugoslavije u Rusiji, a zatim i Srbije u Belorusiji, koji je istakao da je „Bela Rus na koridoru velikih ratova“ u stvari svedočanstvo sudbine jednog napaćenog naroda čija je istorija – istorija rata i stradanja.
 
- Svojim diplomatskim misijama uvek sam nastojao da zemlju u kojoj služim doživim od naroda do vrha politike, i od vrha politike do naroda. Belorusija je za mene bila naročito inspirativna, jer sam posmatrao svakodnevno promene koje se dešavaju u toj zemlji, koja je u geopolitičkom smislu, tokom moje službe, svakodnevno dobijala na svom značaju – poručio je Đukić, naglasivši da je u vreme njegove službe Belorusija bila strateška linija Varšavskog ugovora, ali da je istu sudbinu ključara istočnih vrata na koja je Zapad oružjem oduvek kucao imala i vekovima ranije.

Ministar Vulin: I knjigom se borimo protiv nepravde i zaborava

- Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije borili smo se sa nepravdom, sa zaboravom, ispravljali smo ono što su planski i namerno radili kako bi unizili, umanjili našu vojsku i našu državu. Još jednom smo pokazali da smo ponosi na sve naše komandante, sve naše ratnike, a da oni kojima smeta što srpski narod postoji, što se srpski narod branio i brani, mogu samo da znaju da je njihova borba uzaludna, a ne borba srpskog naroda - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon obilaska štanda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na 64. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Objašnjavajući cilj učešća Ministarstva odbrane i Vojske Osim promociji knjige Kristera Karphamara, ministar Vulin je prisustvovao predstavljanju knjige pukovnika u penziji Zorana  Đorđevića "U zoni uništenja - Ratni put 5. raketnog diviziona", iz edicije "Iskustvo ratovanja" i knjige Ivice T. Lazović "Državna uprava i upravljanje ljudskim resursima" iz edicije "Fokus".Srbije na Sajmu knjiga, kao i obim izdanja koja te institucije iz godine u godinu predstavljaju čitalačkoj publici, ministar Vulin je istakao da je smisao srpske vojske borba protiv nepravde.

Smisao srpske vojske je uvek bio da se bori protiv nepravde, zato je i Ministarstvo odbrane na Sajmu knjiga - da se izbori sa svim nepravdama koje muče i brinu naš narod. Prošle godine smo započeli da se obračunavamo sa zaboravom kada je u pitanju NATO agresija. Objavljivali smo, kao i ove godine, sećanja naših najznačajnijih ratnih komandanata. Nismo dali da se zaborave ni Košare ni Paštrik, nismo dali da se zaboravi ni jedno jedino ime onih koji su nas branili za vreme NATO agresije - podsetio je ministar Vulin.

Osvrnuvši se na ovogodišnja izdanja vojnog izdavača - Medija centra "Odbrana", ministar Vulin je naglasio da je ponosan i na štampanje kapitalnog dela "Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu", koje su priredili Vojni arhiv i Uprava za odnose sa javnošću, a kome je Sajam knjiga dodelio specijalno priznanje za izdavački poduhvat.

- Ove godine smo beskrajno ponosni što smo, 100 godina nakon završetka Prvog svetskog rata, konačno smogli snage, volje, želje i energije da bar popišemo sva ona imena naših mučenika i naših stradalnika - rekao je ministar odbrane i dodao da je štampanjem publikacija poput knjige švedskog sudije Kristera Karphamara "Sudija u zemljama bezakonja", iz edicije "Kosovo i Metohija", čijoj sajamskoj promociji je danas prisustvovao, takođe ispravljena jedna istorijska nepravda.

- Ove godine smo ispravili i nepravdu prema svima onima koji su radili na prostoru Kosova i Metohije u okviru međunarodne zajednice, radili, a tek onda videli šta su zapravo radili i gde su došli. Ove godine smo izdali knjigu švedskog sudije koji je govorio kakvo je zapravo bezakonje na teritoriji koja se zove Kosovo i Metohija i kakvo je zlo i nepravda učinjena Srbima. Srpski narod je uvek imao hrabrosti da sluša i dobro i loše o sebi. Nadam se da će drugi narodi imati hrabrosti da urade isto - poručio je ministar Vulin.

Osim promociji knjige Kristera Karphamara, ministar Vulin je prisustvovao predstavljanju knjige pukovnika u penziji Zorana  Đorđevića "U zoni uništenja - Ratni put 5. raketnog diviziona", iz edicije "Iskustvo ratovanja" i knjige Ivice T. Lazović "Državna uprava i upravljanje ljudskim resursima" iz edicije "Fokus".

Predstavljena dela iz edicije „Kosovo i Metohija“, „Iskustvo ratovanja“ i „Fokus“ Medija centra „Odbrana“
 
Predstavljanje izdavačke delatnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavljanje sistema odbrane na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu ove godine okončano je promocijom dela u izdanju Medija centra „Odbrana“ - „Sudija u zemljama bezakonja“ autora Kristera Karphamara, iz edicije „Kosovo i Metohija“, zatim „U zoni uništenja - Ratni put 5. raketnog diviziona“ koju je napisao Zoran Đorđević za ediciju „Iskustvo ratovanja“ i „Državna uprava i upravljanje ljudskim resursima“ Ivice Lazovića iz edicije „Fokus“.
 
Izuzetno posećenoj promociji prisustvovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Pozdravivši sve prisutne na kraju promocije, ministar Vulin istakao je da se na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uvek borilo protiv nepravde i da se ispravljalo ono što se planski i namerno radilo kako bi se unizila i umanjila naša vojska i država.
Govoreći o delu „Sudija u zemljama bezakonja“ Kristera Karphamara, glavni i odgovorni urednik „Službenog glasnika“ Petar Arbutina istakao je da je reč o memoarima čoveka koji je pokušao prvenstveno sebi, a zatim i čitaocima, da sa stanovišta pojedinca koji etnički ne pripada Balkanu objasni šta se na ovim prostorima zaista dogodilo i šta se desilo sa zakonom i pravednošću koje je uspostavilo Evropu i svet na osnovama hrišćanskog i Rimskog prava.
 
- Ova knjiga počinje jednim psihološkim izveštajem, svojevrsnom lekarskom anamnezom čoveka koji nije uspeo u tome da dušom izbegne sva tragična dešavanja u kojima je učestvovao. Prvo u Bosni i Hercegovini, zatim na Kosovu i Metohiji, a na kraju i u Indoneziji. On piše o veoma konkretnim stvarima i ljudima i ne želi da bude sudija veka, ali jeste njegov stradalnik. Njegova sudbina jeste sudbina melanholičnog evropskog intelektualca koji u ovom delu nastoji da objasni zašto se iz udobnosti švedskog socijalizma uputio u jednu čudnu ratnu zonu – poručio je Arbutina, dodajući da zbog toga intelektualna odgovornost koju je Karphamar osećao i oblikovala neposrednost njegovog iskaza u ovom delu.
 
Delo „U zoni uništenja - Ratni put 5. raketnog diviziona“ iz edicije „Ratno iskustvo“ svedočanstvo je o hrabrosti i izazovima sa kojima se čuvena jedinica Vojke Srbije susrela tokom NATO agresije 1999. godine, a njen autor Zoran Đorđević podelio je da je najveće iskušenje koje je raketni divizon preživeo tokom rata bila borba sa neprijateljskom namenskom grupom, namenjenom za onesposobljavanje i uništavanje raketnih diviziona, tokom devet dana koje je divizion bez promene položaja odolevao stalnim napadima neprijatelja. Okupljanje veterana ovog diviziona, u martu 2019. godine, motivisalo ga je, kako kaže, da toj herojskoj borbi posveti knjigu i na taj način ga sačuva od zaborava.
 
Edicija „Fokus“ zamišljena je kao mesto na kom će se u budućnosti povremeno posvećivati pažnja pravničkom, socijalnom i medijskom preispitivanju stanja, odnosno izgrađenosti naših institucija. Prva u toj ediciji je knjiga Ivice Lazovića „Državna uprava i upravljanje ljudskim resursima“ o kojoj je uz autora govorio i njen recenzent prof. dr Živko Kulić.
 
- Kada se sagleda definicija, istorija razvoja i značaj fenomena „ljudski resursi“ jasno je koliki je izazov bio pred autorom. On je u svom delu kritički preispitao stanje naše regulative u sferi upravljanja, stanje naše teorije, ali i prakse. U delu su sažeti ozbiljni poduhvati i analize, uz  niz kritičkih osvrta i sugestija u kom pravcu se može unaprediti stanje u državnoj upravi – dao je kratak osvrt na Lazovićevo delo profesor Kulić, dok je autor istakao da su Medija centar „Odbrana“, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije najprirodnije mesto za objavljivanje ovakvog dela budući da su „državna uprava i svi principi izvedeni iz državne uprave nastali u vojsci kroz teorijski pristup od najstarijih vremena do savremenog doba“.
 
- Ljudski resurs najvažniji je resurs državne uprave budući da je njena organizacija zasnovana na njemu. Ova imena ljudi nastradalih u ratu 1999. godine, i imena svih ljudi nastradalih u odbrambenim ratovima i na svim našim stratištima, ona su svedočanstvo njihove žrtve utkane temeljima države koje poziva na etičku odgovornost države prema njima kao svom najvažnijem resursu – zaključio je Lazović.
 
Medija centar „Odbrana“ ove godine je na Sajmu knjiga tokom osam dana predstavio 27 novih izdanja, a na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na promocijama, tribinama i brojnim drugim aktivnostima, ova ustanova ugostila je 110 govornika. Vrhunac ovogodišnje prezentacije jeste i Specijalno priznanje Medija centru „Odbrana“ za izdavački poduhvat“ za kapitalni projekat „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu – arhivska građa vojnog arhiva“. 

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.10.2019
mp4 (104,13 MB)
Promocija dela iz edicije „Geopolitika“
27.10.2019
mp4 (126,07 MB)
Izjava ministra Vulina
27.10.2019
mp4 (81,37 MB)
Obilazak štanda MO i VS
27.10.2019
mp4 (101,26 MB)
Predstavljena dela iz edicije „Kosovo i Metohija“, „Iskustvo ratovanja“ i „Fokus“ Medija centra „Odbrana“