Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

HRONIKA SAJMA, petak, 25. oktobar





Jubilej za ponos vazduhoplovnih brigada

Šesti dan ovogodišnjeg Međunarodnog sajma knjiga na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nakon projekcije filmova iz fonda Vojnofilmskog centra "Zastava film", nastavljen je predstavljanjem sistema odbrane.

Na tribini "Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana - 70. godina 204. i 98. vazduhoplovne brigade - jubilej za ponos" govorili su pukovnik Milan Elenkov iz Komande RV i PVO, načelnik Štaba 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Aleksandar Milićević i komandant 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile potpukovnik Boško Šerbedžija.

O istorijatu vazduhoplovstva u svetu i kod nas govorio je pukovnik Milan Elenkov koji je, kao veoma važan datum, spomenuo formiranje Vazduhoplovne komande u decembru 1912. godine, kada su prvi srpski piloti školovani u Francuskoj.

Potpukovnik Šerbedžija govorio je od 204. vazduhoplovnoj brigadi, jednoj od naših najelitnijih vazduhoplovnih jedinica. Govoreći o istorijatu i opremanju jedinice tokom decenija za nama, Šerbedžija je spomenuo bitne faze, kada su nabavljani novi vazduhoplovi i istakao da je ta jedinica prva u našoj vojsci dobila MiG-ove .

Pukovnik Milićević je poručio da naše vazduhoplovstvo ima svetlu tradiciju u borbenoj upotrebi i da su oni “naslednici naših predaka koji imaju slavnu prošlost”. On govorio i o istorijatu 98. vazduhoplovne brigade te podsetio da je ona nastala posle proboja Solunskog fronta. Jedinica koju krasi stilizovani znak tigra, a koja je tada nosila naziv “98. lovačko-bombarderskski puk” tokom agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju, pod geslom "Otadžbina iznad svega", realizovala je sve zadatke i imala najviše izvedenih borbenih letova u odbrani zemlje.

- Tada je hrabro, prilikom izvršavanja borbenog zadatka, poginuo i komandant 241. lovačko- bombarderske eskadrile potpukovnik Života Đurić, sa setom je podsetio pukovnik Milićević.

Veliki broj mladih koji su danas prisustvovali tribini zanimalo je koliko je kompleksno biti pilot i kako momci i devojke mogu da stanu u red za to atraktivno zanimanje.

Promocija knjiga o generalu Pavkoviću iz edicije "Ratnik"

Promocija novih izdanja Medija centra “Odbrana”, na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, nastavljena je predstavljanjem dve knjige o generalu Nebojši Pavkoviću iz edicije “Ratnik”, koja beleži ratna iskustva srpskih vojnih komandanata.

Prva knjiga čiji je Pavković i autor, nosi naziv “Miris baruta i smrti na Kosovu i Metohiji 1999. godine”, a druga donosi generalova “Svedočenja iz Finske” koja su, u toj zemlji na severu Evrope, zabeležili Dragana Marković i Radenko Mutavdžić.

O tim delima govorili su prof. dr Milan Mijalkovski, jedan od recenzenata prve knjige, dr Mile Bjelajac, koji je pisao predgovor za drugu i Dragana Marković koautor “Svedočenja” i glavna i odgovorna urednica magazina “Odbrana”.

Da knjiga donosi osveženje na publicističkoj sceni, u recenziji je zapisao, a danas ponovio Milan Mijalkovski.

- Autor veoma kvalitetno i bogato opisuje jedan briljantan, ali iznuđen oblik odbrane Srbije, tokom 1998. godine. Reč je o više grupa potkrepljenih činjenica i elemenata strategije i taktike, koju je Republika Srbija koristila u zaštiti svojih nacionalnih interesa, rekao je jedan od recenzenata knjige.

Bjelajac, koji je pisao predgovor za “Svedočenja iz Finske”, rekao je da je aksiom od koga svi polazimo to - da svako ima pravo da brani svoju zemlju.

- To je vododelnica na kojoj se razlikujemo. S odbranom nikad ne može da se kalkuliše, rekao je Bjelajac.

Dragana Marković, koja je sa Radenkom Mutavdžićem boravila u Finskoj i razgovarala sa generalom Pavkovićem, svedočila je o ličnim utiscima posle intervjua i prenela neke od ilustrativnih detalja tog razgovora.

 - Dogovor koji sam imala s kolegom pre puta u Finsku jeste da razgovori sa generalom Pavkovićem treba da nadiđu činjenični sled događaja iz 1998. i 1999. godine, koje je on već detaljno obradio u svojim knjigama, pa su nam pitanja bila tako sročena, rekla je Dragana Marković i dodala da odgovori definišu knjigu kao svojevrsno uputstvo za čitanje svih ostalih knjiga generala Pavkovića, jer je “rečima oslikan njegov portret”.

Na promociji se obratio i ratni komandant Prištinskog korpusa, penzionisani general Vladimir Lazarević, koji je javno uputio pozdravne reči generalu Pavkoviću.

- Sve knjige iz edicije “Ratnik” su monumentalni pisani spomenici o neizmernom heroizmu, nesalomivom borbenom moralu i najvišem stepenu patriotizma pripadnika legendarnog Prištinskog korpusa i herojske Treće armije. Te knjige krajnje objektivno, sa najkompletnijim imenima i detaljima, donose značajno svedočenje i pre svega su namenjene onima koji više nisu među nama, a to je 690 stradalnika iz Treće armije, rekao je general Lazarević.

Predstavljena dela „Vojvoda Petar Bojović – razmatranje vojne moći“ i „Ratni dani ratne mornarice – dnevnik od 23. marta do 16. juna 1999.“
 
Poslednji dani Sajma knjiga u Beogradu privlače veliki broj posetilaca. To se dalo primetiti i danas na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije gde su pred punom salom za promocije predstavljena nova izdanja Medija centra „Odbrana“. Reč je o delima „Vojvoda Petar Bojović – Razmatranje vojne moći“ iz edicije „Istorija“ koju je priredio i za nju napisao uvodnu studiju direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin i „Ratni dani ratne mornarice – dnevnik od 23. marta do 16. juna 1999.“ iz edicije „Ratnik“ čiji je autor admiral u penziji Boško Antić.
 
- Petar Bojović bio je zapostavljen u odnosu na njemu hijerarhijski ravne savremenike, tako da sam i ja postepeno i sukcesivno ulazio u tu problematiku i siguran sam da ni danas ova priča nije završena, opisao je motive za rad na delu o Petru Bojoviću pukovnik Karapandžin, dodajući da ga je Bojovićev članak „Oficirski kor“ motivisao da predloži urednicima izdavačke delatnosti Medija centra „Odbrana“ da se priredi knjiga posvećena Petru Bojoviću iz ugla oficira.
O knjizi pukovnika Karapandžina govorili su njeni recenzenti komandant Specijalne brigade brigadni general dr Miroslav Talijan i potpukovnik dr Dalibor Denda iz Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane.
 
- Autor ove knjige daje uopšteno i sintetizovano saznanje o životu, radu i vojnom delu Petra Bojovića. Široj i užoj stručnoj javnosti se bez tumačenja istorijskih događaja i donošenja vrednosnih sudova predstavlja život i rad jednog od četiri najznamenitijih srpskih vojvoda iz perioda Velikog rata – poručio je brigadni general Talijan, a tome je svoju ocenu o ličnosti Petra Bojovića dodao i popukovnik Dalibor Denda.
 
- Vojvoda Petar Bojović jedna je od onih ličnisti koja je u našoj ratnoj istoriji slavljena i osporavana. Tome je doprinela neobična činjenica da je vojvoda Bojović živeo veoma dugo i da je njegov životni vek doveo do toga da vidi slom ideala za koje se borio. Kao vojnik i komandant ostavio je iza sebe neobično veliki književni opus koji govori o njemu kao vojniku i njegovom shvatanju vojničke profesije – istakao je Denda.
 
Govoreći o svom delu „Ratni dani ratne mornarice – dnevnik od 23. marta do 16. juna 1999.“, admiral u penziji Boško Antić podsetio se dvostruke situacije u kojoj se našao tokom NATO agresije, kao deo komande ratne mornarice Vojske Jugoslavije u Crnoj Gori, i činjenice da su u isto vreme postojali zakoni vojske i države, i oni koji ih su se samo prividno pridržavali.
 
- Našao sam se u dosta inertnoj službi za informisanje. Zbog toga sam tražio planove za obilazak jedinica i podizanje morala, podsticao saradnju sa sredstvima informisanja. Radili smo pregled štampe za komandanta, ali uskoro smo se suočili sa činjenicom da je informisanje bilo potpuno blokirano. Imali smo radio – Glas Amerike, Slobodnu Evropu, ali nigde nije bilo vesti o tome šta se događa u unutrašnjosti zemlje. Upornim radom uspeo sam da slomim tu blokadu, plasirajući članke u dnevnu novinu Dan i tražeći sve načine da naš glas slomi tišinu kojom smo bili okruženi – opisao je admiral u penziji Antić svoje ratne dane iz te 1999. i ono sa čime su se suočavali pripadnici ratne mornarice u to vreme.

Održana tribina „Iskustva iz odbrane u toku NATO agresije – Pamtimo knjigom“

Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u okviru 64. Međunaronog sajma knjiga u Beogradu održana je tribina „Iskustva iz odbrane u toku NATO agresije – Pamtimo knjigom“.

Govornici na tribini bili su general u penziji Vladimir Lazarević, koji je 1999. godine komandovao Prištinskim korpusom Treće armije, zatim najmlađi general Republike Srpske dr sociologije Vinko Pandurević, komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske 1995. godine i dr Mile Bjelajac iz Instituta za noviju istoriju Srbije. Oni su, svako sa svog stanovišta, okupljenima pokušali da približe iskustva iz ratnih dešavanja 1999. godine i da daju osvrt na uzroke, ciljeve i posledice NATO agresije.

- Poslednje godine 20. veka takozvani Zapad sa svojom vojnom alijansom NATO izvršio je zločinačku agresiju na našu zemlju, bez presedana u istoriji ratovanja, prema angažovanoj sili, ispoljenoj brutalnosti i prema postavljenim strategijskim ciljevima. A ciljevi te agresije bili su monstruozni i genocidni prema srpskom stanovništvu, istakao je general u penziji Lazarević dodavši da je, prema njegovim rečima, plan zacrtan u Briselu „nažalost, skoro u svim tačkama i ostvaren, s krajnjim ciljem uklanjanja Jugoslavije kao države“.

- Odluka Generalštaba Vojske Jugoslavije, odluka komandanta Treće armije generala Pavkovića, kao i odluka Prištinskog korpusa, glasila je - sačuvati živu silu i ratnu tehniku od uništenja, odbraniti integritet državne granice, poraziti terorističku paravojsku, ugušiti terorističku pobunu i sačuvati srpski narod od pogroma. U tome smo, uprkos neprijateljskom nastojanju, uspeli, onemogućivši plan agresora da zemlja kapitulira za svega nekoliko dana, poručio je Lazarević, zaključivši da NATO dve decenije kasnije i dalje ubija u Srbiji, jer je, kako je on to naveo, „Kosovo i Metohija srpska Hirošima“, navodeći rezultate istraživanja svetskih analitičara prema kojima će od 2020. godine svake sledeće biti 70.000 novoobolelih od raznih vrsta karcinoma.

Povlačeći paralelu između ratnih iskustava iz Bosne i Hercegovine, tokom rata koji je doveo do raspada SFRJ, i onoga što se događalo 1999. godine, general Vinko Pandurević istakao je da su ta dešavanja bila uvod u NATO agresiju na Srbiju.

- Svi su na zapadu govorili da je angažman NATO pakta u Bosni i Hercegovini bio humanitarnog karaktera, da je trebalo da spreči humanitarnu katastrofu i da zaštiti civile. Međutim, sigurni budite da je taj angažman bio jedna od prethodnih faza koja je sprovođena u cilju prodora na istok i pripreme agresije na SRJ, zaključio je Pandurović.

Posmatrajući temu sa istorijskog i sociološkog stanovišta dr Mile Bjelajac poručio je da je ono za šta se zalaže, od agresije NATO na Jugoslaviju, to da se bez prestanka radi na prikupljanju materijala koji će narednim generacijama omogućiti da pravilnije sagledaju dešavanja sa kraja 20. veka i izađu iz koprene stvorene propagandom.

- Mi sa ovog prostora sistematizovanim znanjima o onome što je stvarno bilo i svime onim što se proteklih decenija prikrivalo, moramo da pomognemo prijateljima mira i istine, analitičarima savesti, na zapadu, u Evropi i svuda u svetu, da predstavimo istinu i demonstriramo kako je doktrina humanitarnog intervencionizma formirana i sprovođena na Balkanu, rekao je Bjelajac. 

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.10.2019
mp4 (134,5 MB)
Jubilej za ponos vazduhoplovnih brigada
25.10.2019
mp4 (372,36 MB)
Promocija knjiga o generalu Pavkoviću iz edicije "Ratnik"
25.10.2019
mp4 (80,76 MB)
Izjava Milovana Drecuna
25.10.2019
mp4 (58,38 MB)
Izjava Dušana Savića
25.10.2019
mp4 (36,14 MB)
Izjava dr Dušana Prorokovića
25.10.2019
mp4 (188,38 MB)
Predstavljena dela „Vojvoda Petar Bojović – razmatranje vojne moći“ i „Ratni dani ratne mornarice – dnevnik od 23. marta do 16. juna 1999.“
25.10.2019
mp4 (247,82 MB)
Održana tribina „Iskustva iz odbrane u toku NATO agresije – Pamtimo knjigom“