Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.10.2019.

Poseta ruskog akademika Panarina izložbi „Odbrana 78“




Ruski akademik i stručnjak za informacioni rat prof. dr Igor Nikolajevič Panarin, u pratnji načelnika Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnika Duška Šljivančanina, posetio je danas  izložbu „Odbrana 78“, koju su u Muzeju grada Beograda priredili Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, povodom obeležavanja 20. godišnjice od odbrane otadžbine od NATO agresije.
 
Utisak jednog od najpriznatijih svetskih analitičara globalne ekonomije i geopolitike 21. veka je da je izložba veoma teška, jer oslikava vojna dejstva usmerena ne samo protiv vojske, već i i civilnog stanovništva Srbije.
 
- Dovoljno je pogledati fotografije ubijene dece i shvatiti da je reč o čudovišnim zločinima. Dobro je što su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije napravili ovakvu izložbu da se vidi kako su se branili i štitili svoju otadžbinu, kao i to kako su se građani ponašali prkoseći agresoru organizacijom raznih koncerata i skupova – rekao je doktor političkih nauka iz Moskve.
 
Prof. dr Panarin poručio je da će se lično, promovisanjem na svom „Jutjub“ kanalu, potruditi da što veći broj ljudi sazna za izložbu „Odbrana 78“ koja pruža svedočanstva o zločinima nad srpskim građanima. Poseban utisak na njega ostavilo je to što Beograd, kao grad koji je u prošlosti mnogo stradao, ni 1999. godine nije zaobišlo razaranje.
 
- Ruski građani nedavno su imali prilike da vide film „Balkanska međa“ u kojem je prikazan deo tog čudovišnog zločina. Tu su prikazane scene bombardovanja porodilišta, bombardovanja RTS-a i ubistva novinara, što dodatno govori o dimenzijama zločina. Kako se to ne bi ponovilo, trebalo bi da se, makar na ovaj način, ima uvid u to zlo koje su zemlje NATO nanele stanovništvu Srbije – naglašava prof. dr Panarin ocenjujući značaj izložbe „Odbrana 78“.
 
Nakon obilaska multimedijalne, interaktivne postavke autora Dušan Jovovića, koju čini obilje originalnih eksponata i video zapisa, predstavljenih uz podršku Vojnog muzeja, Muzeja vazduhoplovstva i jedinica Vojske Srbije, prof. dr Panarin upisao se u knjigu utisaka. U posveti je zapisano i da „treba pamtiti zverstva NATO-a, ali i duhovnu čvrstinu srpskog naroda, u ime razvoja pozitivne budućnosti i bratstva Rusije i Srbije“.
 
Naučna dela i publikacije prof. dr Igora Nikolajeviča Panarina izazivaju veliku pažnju širom sveta, a jedna od njegovih knjiga „Hibridni rat” biće predstavljena večeras u 19 časova u Svečanoj sali beogradskog Doma Vojske.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.10.2019
mp4 (109,53 MB)
Obilazak izložbe
24.10.2019
mp4 (198,82 MB)
Izjava prof.dr Igora Nikolajeviča Panarina