Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

HRONIKA SAJMA, ponedeljak, 21. oktobar





Tribina o novinama u konceptu obuke stanovništva za odbranu zemlje

Tribinom „Novine u konceptu obuke stanovništva za odbranu zemlje“ započeo je sadržajan program koji očekuje posetioce štanda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.
 
Načelnik Uprave za obaveze odbrane pukovnik Dragan Kotarlić, sa saradnicima, upoznao je prisutne s novinama u sistemu odbrane, koje se tiču teme kojom se ta organizaciona celina bavi.
Govoreći o istorijatu promena koncepta odbrane, podsetio je na odluku Skupštine Republike Srbije o obavezi služenja vojnog roka, i obavezi uvođenja u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu.

– Počeli smo razmišljati o uvođenju novina kojima bismo se približili ciljnoj grupi, za vojsku sposobnih mladih ljudi, neobučenih za uvođenje u rezervni sastav – rekao je pukovnik Kotarlić i dodao da je Uprava, sa Generalštabom Vojske Srbije, razradila novi koncept krajem 2017. godine.
 
Realizacija je otpočela je 2018. godine, tokom koje je bilo više partija lica u rezervnom sastavu, starijih od 30 godina, koji nisu služili vojni rok, a prevedeni su u rezervni sastav i oni su prošli kroz tronedeljnu osnovnu obuku u osnovnim centrima za obuku Vojske Srbije, u Somboru, Valjevu i Leskovcu. 
 
Govoreći o učenicima srednjih škola, pukovnik Kotarlić je rekao da je nakon iscrpne analize utvrđen koncept koji čini 11 tema i koji je predložen Ministarstvu prosvete.
 
– U decembru 2018. godine, ministar prosvete je svim direktorima preporučio da sprovode tu našu inicijativu uvođenja obaveznih sadržaja iz sistema odbrane – što je bilo prvi put posle više od 25 godina da se Vojska, makar na mala vrata, vraća u sistem obrazovanja – rekao je načelnik Uprave za obaveze odbrane.
 
Na tribini „Novine u konceptu obuke stanovništva za odbranu zemlje“, govorili su i potpukovnik Zdravko Duraković iz Uprave za obaveze odbrane i potpukovnik Milan Krsmanović i Slađana Erić iz Odeljenja za obučavanje građana Sektora za civilnu odbranu i pripreme odbrane.

Promocija monografije „Spomen-sobe u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije - ogledalo istorije i tradicije 1804-1918“

Promocija izdanja Medija centra „Odbrana“, na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, započela je predstavljanjem monografije „Spomen-sobe u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije -  ogledalo istorije i tradicije 1804-1918", objavljene na srpskom, ruskom i francuskom jeziku.

Delo, koje potpisuju potpukovnik dr Miljan Milkić, potpukovnik dr Dalibor Denda, dr Marijana Mraović i Marijana Jovelić, slikom i rečju prikazuje kako pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije čuvaju i vrednuju srpske vojničke tradicije i uspomene na ljude i događaje iz naše vojničke prošlosti.

U vrednovanju tradicija koje održavaju kontinuitet državnog i vojničkog organizovanja srpskog naroda, veliki značaj imaju spomen-sobe, u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije, koje su otvorene za javnost i formirane uz pomoć kustosa Vojnog muzeja. Predstavljena monografija donosi prikaz 34 spomen-sobe.

Govoreći o osnovnoj zamisli knjige, pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“ i član Uređivačkog kolegijuma izdanja, istakao je da je reč o svojevrsnom pokretanju kulture sećanja, jer „samo onaj ko poštuje i poznaje svoju prošlost može da se odredi u sadašnjosti i da planira budućnost“.

- U toj obnovi kulture sećanja, na prvom mestu su spomen-sobe, kao prirodni nosioci te kulture iako su one samo manji deo mesta gde se neguju srpske vojničke tradicije. Naš rad na monografiji podelili smo na dve etape. Njenim objavljivanjem je završena prva, koja se sastojala u tome da se u identitet sastava Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji imaju spomen-sobe, ugrade srpske vojničke tradicije iz Prvog svetskog rata - rekao je pukovnik Karapandžin i podsetio da je monografija svečano predstavljena na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 2018. godine u nekadašnjem Ratničkom domu.

On je dodao da će druga etapa biti daleko sveobuhvatnija, a ideja je da se sa povezivanjem srpskih vojničkih tradicija i njihovim ugrađivanjem u identitet postojećih sastava ide prema svim periodima srpske vojne istorije, uz ravnopravni odnos prema svakom.

– Cilj je i to da se broj spomen-soba uvećava pa se nadamo da će svaki sastav koji ima spomen-sobu, raditi sopstvenu monografiju, jer će imati definisane kriterijume. Radeći na ovom delu i te kako smo mogli videti da je Vojska Srbije, osim što je neposredni naslednik junaka iz naših slavnih perioda, u etičkom smislu - slika svih srpskih vojski kroz istoriju. U ontološkoškom smislu ona je i ikona nebeske vojske zbog jevanđelske spremnosti za žrtvu srpskog vojnika, kroz celokupnu istoriju - zaključio je direktor Medija centar „Odbrana“, pukovnik Stevica Karapandžin.

Vesna Baltić iz Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane, koja je bila u radnom timu za izradu monografije, rekla je da je za to delo veoma značajno „kada kažemo spomen-soba, u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, to slobodno možemo da prevedemo sa nečim što bismo nazvali mali muzej“.

- Reč je o jednom obilju artefakata, što muzejske, što arhivske građe, među kojima će neki zasigurno imati status kulturnog dobra, a neki već sad imaju status dobra koja uživaju prethodnu zaštitu.

Ona je rekla i da je ono što je veoma značajno za Ministarstvo odbrane i za Vojsku Srbije to što su spomen-sobe mesta gde se prepliću kultura i tradicija, koje su nezaobilazni deo našeg identiteta.

Da monografija predstavlja kompleksan istraživački i autorski projekat, rekla je dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva, jedan od autora.

– Priprema našeg istraživačkog tima za odabir arhivske građe i fotografija zahtevao je ispunjavanje više složenih koraka i ostvarivanje uvida u postojeće istorijske materijalne artefakte i druge materijale, koje već sadrže postojeće spomen-sobe i njihovi ogranci. Imali smo niz sastanaka i ostvarili smo izuzetnu saradnju sa institucijama van sistema odbrane, a posebno centralnim i lokalnim arhivima i muzejima – rekla je Marijana Mraović i dodala da je istraživački tim prezentovao sadržinu, istorijat i tradiciju svake spomen-sobe ponaosob.

– Cilj je bio da spomen-sobe budu prikazane kroz utemeljene istorijske činjenice, potkrepljene i arhivskim dokumentima i relevantnim foto materijalom kao i muzealijama, i u tome smo uspeli, rekla je koautorka monografije „Spomen-sobe u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije“.

Treće izdanje spomen knjige „Junaci otadžbine“

Drugog dana 64. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pod sloganom „Pamtimo knjigom“, među prvim promovisanim delima ove godine, predstavljeno je treće dopunjeno izdanje spomen knjige „Junaci otadžbine“ čiji je izdavač Medija centar „Odbrana“. O delu, ali i o sećanjima na tragične godine srpske istorije govorili su načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin i načelnik Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici pukovnik Želimir Mrdalj iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
 
Pukovnik Šljivančanin, koji je 1999. godine bio na dužnosti komandanta 53. graničnog bataljona na Kosovu i Metohiji, otkrio je da je spomen knjiga „Junaci otadžbine“ delo kojem se redovno vraća.
- Ovu knjigu držim na stolu i bar jednom nedeljno je prelistavam. U martu i septembru, u vreme kada je moja jedinica preživela najveća stradanja i gubitke, čitam je svakodnevno. Mnogo puta sam tražio adekvatan izraz kojim bih preneo moja osećanja gledajući te stranice, ali u tome nisam uspeo, sve dok nisam čuo citat naše glumice Mire Banjac koja je razmišljajući o preminulom glumcu Marinku Madžgalju poručila „Sramota me je što sam živa, dok gledam kako mladost odlazi“. Verujte mi da se ponekad i ja tako osećam razmišljajući o svima koji su stradali tih nesrećnih godina – poručio je pukovnik Šljivančanin, dodajući da značaj ovog dela nije samo u tome da sačuva uspomenu na pale borce tokom 1998. i 1999. godine, već je ona i istorijsko svedočanstvo, budući da se, kako je to on rekao, o svakom datumu, slici i poginulom pripadniku koji se našao na njenim stranicama može ispričati posebna priča.
 
Pukovnik Želimir Mrdalj koji je 1998. bio pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice poručio je da je spomen knjiga „Junaci otadžbine“ više od jednostavne zbirke imena i biografija.
 
- Svako ime koje je zabeleženo u knjizi nosi neku svoju priču, sudbinu i uspomenu kod svih nas koji smo učestvovali u ovim događajima. Na taj način čuvamo uspomenu na sve one koji više nisu sa nama, a „Junaci otadžbine“ još jedno su sredstvo za ostvarivanje tog cilja – rekao je pukovnik Mrdalj.
 
U godini obeležavanja dve decenije od NATO agresije organizovane su brojne manifestacije, a Medija centar „Odbrana“, na predlog ministra odbrane, pristupio je izradi trećeg izdanja spomen knjige. Knjiga „Junaci otadžbine“ čuva uspomenu na pripadnike Vojske i MUP-a čiju požrtvovanost i nesebičnu žrtvu – živote koje su dali za slobodu zemlje i naroda ne sme prekriti zaborav.
 
U trećem izdanju spomen knjige prvi put na jednom mestu objavljene su 33 biografije sa fotografijama pripadnika bezbednosnih snaga koji su izgubili život tokom službe u Kopnenoj zoni bezbednosti, do decembra 2001. godine, kao Četvrto poglavlje.
 
Promocija edicije „Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999. godine“


U nastavku sajamskog dana promovisana je i edicija „Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999. godine“, a o knjizi su govorili general-major u penziji Luka Kastratović, general-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović, zatim general-major u penziji Radovan Tomanović i admiral u penziji Boško Tomić podsetivši sve prisutne na važnost toga da se delima poput ovog kao opomena i pouka čuva sećanje na 1999. godinu i poduhvate Vojske Jugoslavije u odbrani zemlje od NATO agresora.

Tribina „Koncept totalne odbrane u savremenim uslovima“

Drugog dana na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije održana je prva tribina, i to na temu „Koncept totalne odbrane u savremenim uslovima“. Na tribini su govorili državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, general u penziji Vidosav Kovačević, admiral u penziji Boško Antić, pukovnik dr Dejan Stojković iz Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane i potpukovnik Žarko Stojković iz Uprave za obaveze odbrane Sektora za civilnu odbranu i pripreme za odbranu.

Pozdravivši sve prisutne u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina i zahvalivši se organizatorima tribine na doprinosu u predstavljanju sistema odbrane na ovogodišnjem Sajmu knjiga, ne samo kroz izdavaštvo, već i kroz približavanje široj javnosti svega onoga što se radi u Ministarstvu odbrane upravo kroz ovakve aktivnosti, državni sekretar Živković istakao je da koncept totalne odbrane nije novina ovog vremena, ali da jeste neophodan.

- Iz duge istorije ljudskog društva poznato je da onaj ko se brani mora da angažuje sve kapacitete da bi odbranio svoje vitalne vrednosti. Kao što znamo iz istorije Srbije u 20. veku, od balkanskih ratova, tokom Prvog svetskog rata, do odbrane tokom NATO agresije 1999. godine bile su angažovane sve vrednosti, kapaciteti i resursi društva u svim formama i pod različitim nazivima. Najveći broj država razvija sisteme koji angažuju sve sisteme društva i države u otklanjanju rizika za svoje vrednosti što nam ukazuje na to da je koncept totalne odbrane izuzetno važan – poručio je državni sekretar Živković.
 
Boško Antić je odgovarajući na pitanje kako se koncept totalne odbrane u poslednjem sukobu 1999. godine pokazao na delu naglasio da je samo totalnom odbranom „bilo moguće ostvariti da agresor, uprkos do tada neviđenom rasporedu neprijateljskih snaga ne ostvari svoje ciljeve - da za kratko vreme uništi Vojsku Jugoslavije i time napreduje ka ostvarenju krajnjeg cilja – nesmetanom prolasku ka Evroaziji i Rusiji“ te naglasio da je ovaj koncept u savremenim uslovima neophodan.
Govoreći o iskustvima drugih zemalja na ovom polju, pukovnik Stojković poručio je da koncept totalne odbrane koriste brojne zemlje već duži niz godina i da kao takav on nije novina.
 
- Najčešći razlozi zbog kojih se neka zemlja opredeljuje da koristi koncept totalne odbrane jeste njen geopolitički i geostrateški položaj, njena tradicija i istorija. Ovaj koncept najčešće primenjuju male zemlje s ograničenim ljudskim resursima i materijalnim kapacitetima i upravo taj koncept obezbeđuje njihov suverenitet, slobodu i nezavisnost – ocenio je pukovnik Stojković navodeći da su među zemljama koje primenjuju koncept totalne odbrane Švedska, Finska, Norveška, Švajcarska pa čak i Singapur.
 
Potpukovnik Žarko Stojković istakao je da totalna odbrana uključuje vojnu i civilnu odbranu.
 
- Bezbednost društva i odbrana društva nije zadatak vojnih snaga, već je to zadatak i obaveza svih i to je ono što se promoviše kroz teme iz oblasti odbrane i zaštite koje su od prošle godine ponovo dobile mesto u nastavnom planu i programu srednjih škola – zaključio je potpukovnik Stojković, a sa ocenom da je ofanziva neizostavan deo svake odbrane složio se i Vidosav Kovačević.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.10.2019
mp4 (107,14 MB)
Predstavljanje sistema odbrane „Novine u konceptu obuke stanovništva za odbranu zemlje“
21.10.2019
mp4 (135,57 MB)
Promocija monografije „Spomen-sobe u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije - ogledalo istorije i tradicije 1804-1918“
21.10.2019
mp4 (141,74 MB)
Promocija knjige "Junaci otadžbine"
21.10.2019
mp4 (128,63 MB)
Promocija edicije „Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999. godine“
21.10.2019
mp4 (150,06 MB)
Tribina „Koncept totalne odbrane u savremenim uslovima“