Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.10.2019.

Svečana akademija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda



Predsednik Vučić:  Sloboda nema cenu

Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev i srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovali su večeras u ispunjenom Sava Centru, Svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. 

Svečanosti su, uz najviše zvaničnike Srbije i Republike Srpske, premijerku i članove Vlade Republike Srbije, prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, s članovima kolegijuma.

Nakon projekcije kratkog dokumentarnog filma "Put pobede", burno su pozdravljeni preživeli oslobodioci glavnog grada, a prisutnima se obratio jedan od njih, Zdenko Duplančić, koji je u to vreme bio petnaestogodišnji partizanski borac.

Uz poruku da sloboda nema cenu, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, podsetio je na herojske dane oslobađanja prestonice, i posebno podvukao nemerljiv doprinos Crvene armije tom istorijskoj pobedi.

- Bilo je krvavo i teško doći do te slobode, i gotovo 4 hiljade Crvenoarmejaca i pripadnika Narodnooslobodilačke vojske dali su svoje živote za slobodu. 

- Susret partizanskih jedinica u Beogradu u oktobru 1944. bio je susret stradalnih Srba između kojih su pokidane veze. Tih dana su se na tom mestu sreli partizani iz Puste Reke i Pomoravlja, sa svojim sunarodnicima sa Vrbasa i Une, oni sa Kosmaja sa onima sa Grmeča, Šumadinci sa Ličanima i svi oni skupa sa našim prijateljima i braćom Rusima - rekao je vrhovni komandant Vojske Srbije i dodao da Srbija danas čvrsto stoji uz svoju istoriju i da se nikada više neće odreći svojih heroja. 

- Čuvaćemo i sačuvaćemo Srbiju i naše nacionalne interese, i nas narod na Kosovu i Metohiji, i na svakom drugom mestu. Hoćemo pravo da živimo svoju slobodu, rekao je predsednik Vučić  i dodao da je posebno srećan i ponosan jer je danas imao priliku da se sa premijerom Medvedevim uveri koliko je Vojska Srbije napredovala.

Predsednik Republike Srbije uputio je i posebnu poruku na ruskom jeziku predsedniku Vladimiru Putinu, u kojoj je srdačno zahvalio na podršci koju Rusija pruža Republici Srbiji i velikom razumevanju koje godinama iskazuje za poziciju Srbije kao nezavisne zemlje. 

Premijer Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev istakao je da su veličanstvenu pobedu i oslobođenje Beograda izvojevali borci među kojima većina više nije među nama, kao i oni koji su večeras prisutni.

- Hteo bih sa ovog mesta da uputim reči zahvalnosti svima njima, i da srdačno čestitam praznik koji zajedno obeležavamo. Tim povodom sutra će u Moskvi biti priređen vatromet - rekao je premijer Medvedev burno pozdravljen aplauzima u prepunom Sava Centru. 

On je dodao da je obaveza svih nas da čuvamo istinu o tim slavnim događajima i posebno spomenuo najveća stratišta srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata. 

Medvedev je istakao i da je veoma važno brinuti o spomenicima koje podsećaju na to vreme. 

- Veoma cenimo to što naši veliki srpski prijatelji brinu o spomenicima iz tog vremena i brižno se prema njima odnose.

Podsetio je da je tokom 19. veka Rusija podržala Srbiju u borbi za nezavisnost, kasnije tokom Prvog svetskog rata naše države su bile zajedno, a tokom Drugog svetskog rata postale su učesnice antihitlerovske koalicije. 

 - I tada smo bili zajedno i nadam se da će tako biti uvek, rekao je na kraju obraćanja, burno pozdravljen, premijer vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

U umetničkom delu programa nastupili su Ansambl pesama i igara Ruske armije "Aleksandrov", Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički " i Hor Narodnog pozorišta, sa gostima.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.10.2019
mp4 (542,3 MB)
Govor predsednika Srbije - prvi deo
19.10.2019
mp4 (490,07 MB)
Govor predsednika Srbije - drugi deo
20.10.2019
mp4 (454,57 MB)
Govor predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva - prvi deo
20.10.2019
mp4 (323,55 MB)
Govor predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva - drugi deo
20.10.2019
mp4 (538,53 MB)
Govor Zdenka Duplančića
20.10.2019
mp4 (161,61 MB)
Svečana akademija