Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.10.2019.

Sastanak pomoćnika ministra za politiku odbrane Srbije i pomoćnika ministra spoljnih poslova Češke




Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Ranković sastao se sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Republike Češke za bezbednosna i multilateralna pitanja Martinom Povejšilom.

Sagovornici su se saglasili da je aktuelna saradnja dve zemlje dobra, da se odvija na obostrani interes, ali i da je evidentan potencijal za njen dalji razvoj.

Pomoćniku ministra spoljnih poslova Češke predočen je zvaničan stav Republike Srbije po pitanju Kosova i Metohije zasnovan na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

V.d. pomoćnika Ranković naglasio je da je KFOR najodgovorniji za održanje mira i bezbednosti i jedini partner Vojske Srbije u obezbeđenju administrativne linije sa južnom srpskom pokrajinom te zahvalio na učešću pripadnika Oružanih snaga Republike Češke u snagama KFOR-a. On je takođe izrazio Češkoj za doprinos NATO Povereničkom fondu za unapređenje kapaciteta Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu i uništavanju viška ubojnih sredstava.

Pomoćnik ministra Povejšil istakao je da je Češka opredeljena za razvoj saradnje u oblasti odbrane sa Srbijom, kao i da je održanje mira i stabilnosti u regionu jedan od ključnih faktora za njeno dalje unapređenje.