Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.10.2019.

Sastanak Procesa saradnje ministara odbrane u Jugoistočnoj Evropi (SEDM)




Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane mr Milan Ranković učestvovao je na sastanku Procesa saradnje ministara odbrane u Jugoistočnoj Evropi (SEDM), koji je održan danas u Bukureštu u Rumuniji.

Republika Srbija opredeljena je za unapređenje regionalne saradnje u okviru postojećih foruma i iznalaženju novih odgovora na savremene bezbednosne izazove u regionu Jugoistočne Evrope, istakao je Ranković i dodao da će Ministarstvo odbrane nastaviti sa aktivnim učešćem u projektima SEDM poput IMIHO i projekta posvećenog izgradnji Stalnog portala SEDM.

Na sastanku je usvojena Zajednička izjava ministara odbrane, kojom je dato usmerenje za rad u narednom periodu.

Na marginama skupa pomoćnik ministra Ranković imao je konsultacije u oblasti odbrane sa rumunskom delegacijom, koju je predvodio državni sekretar Ministarstva narodne odbrane Rumunije Doru-Klaudijan Frunzulika. Ranković je zahvalio na principijelnoj podršci Rumunije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, kao i za profesionalno angažovanje pripadnika Oružanih snaga Rumunije u sastavu KFOR-a na Kosovu i Metohiji. Sagovornici su se saglasili da je bilateralna saradnja razvijena i da postoji potencijal za njeno unapređenje u obostranom interesu.

Pomoćnik ministra Ranković imao je sastanak i sa predsedavajućim SEDM Procesa Petrom Kočijem.