Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.10.2019.

Delegacija Komunističke partije Kine obišla izložbu „Odbrana 78“




 
Delegacija Komunističke partije Kine predvođena članom politbiroa i sekretarom Sekretarijata Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jangom Sijaoduom posetila je danas izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“ u Muzeju grada Beograda.
 
Današnjem obilasku prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, domaćin posete kineske delegacije, i ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo, a kroz izložbenu postavku vodio ih je autor izložbe Dušan Jovović.
 
Obilazeći izložbu, snažan utisak na članove delegacije ostavio je deo izložbe koji prikazuje civilne žrtve, a posebno interesovanje privukao je segment koji oslikava bombardovanje Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu 1999. godine, kada je život izgubilo troje kineskih državljana, a više njih je ranjeno.
 
Nakon obilaska izložbe sekretar Sijaodu napisao je u knjizi utisaka – Poštovanje prema srpskom narodu koji je hrabro očuvao suverenitet svoje države.
 
Izložba „Odbrana 78“ je multimedijalna i interaktivna postavka podeljena u osam celina koja prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada nisu bili prikazani javnosti.
 
Postavka na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na Saveznu Republiku Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost bilo i mnoštvo dece.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.10.2019
mp4 (166,91 MB)
Obilazak izložbe