Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.10.2019.

Održan Prvi simpozijum o psihoaktivnim supstancama




Prvi nacionalni simpozijum o psihoaktivnim supstancama održan je u Vojnomedicinskoj akademiji. Skupu su prisustvovali načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, bivši načelnik Uprave za vojno zdravstvo toksikolog brigadni general u penziji doc. dr Veljko Todorović, kao i učesnici iz zemlje i inostranstva.

Pukovnik Vukosavljević poželeo je prisutnima dobrodošlicu u VMA, ustanovu koja, kako je naveo, počiva na tri osnovna stuba takozvana „3T“ - toksikologiji, traumatologiji i transplantaciji. On je naglasio i izuzetan značaj kontrole i izučavanja postojećih i novih psihoaktivnih supstanci i izrazio uverenje da će Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA zahvaljujući zaposlenima, ali i odličnoj saradnji sa kolegama u zemlji i inostranstvu, nastaviti uspešan rad.

Na skupu u organizaciji Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA, a uz podršku Kancelarije Ujedinjenih nacija za pitanja droge i kriminala (UNDC), predavanja su osim toksikologa VMA održali i eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva. Razmenjena su iskustva iz prakse o hemijskoj strukturi psihoaktivnih supstanci, lečenju akutnih trovanja, letalnim ishodima usled predoziranja ovim supstancama, kao i o analitici kontrolisanih i novosintetisanih psihoaktivnih supstanci.

 
photoFOTOGALERIJA