Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.10.2019.

Ministar Vulin: Srbija je zahvalna na kontinuiranoj podršci Kipra




Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, na poziv ministra odbrane Republike Kipar Savasa Angelidesa, prisustvovao je vojnoj paradi povodom 59. godišnjice nezavisnosti Republike Kipar. 
 
Himna i 21 počasni plotun označili su početak parade na kojoj su, prvi put u zemlji članici Evropske unije, predstavljene srpske samohodne haubice „Nora B-52“ i oklopno vozilo „Miloš“, koji su od skora u upotrebi vojske Kipra.

Čestitajući nacionalni praznik u ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije gospodina Aleksandra Vučića i svoje ime ministar Vulin je zahvalio Vladi Republike Kipar i građanima Kipra za doslednu i upornu podršku kada je u pitanju naša borba za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije. Dodao je da i Vlada Republike Srbije i svi građani Srbije snažno podržavaju teritorijalnu celovitost, suverenitet i integritet Republike Kipar.
 
„U najtežim danima za vaš narod mi smo bili uz vas. U najtežim i najmračnijim danima naše istorije za vreme NATO agresije vi ste bili uz nas. I Srbi i vi su stari narodi. Mi pamtimo i nikada ne zaboravljamo ni dobro ni zlo. I vraćamo i jedno i drugo“, rekao je ministar Vulin.
 
Zahvalivši na prijateljstvu, srpski ministar odbrane je poručio Kipranima da mogu da budu sigurni da će u Srbiji uvek imati prijatelja.
 
„Možda nas deli široko more, ali nas spajaju iste vrednosti za koje živimo i umiremo. Sloboda iznad svega“, izjavio je ministar Vulin obraćajući se medijima po završetku parade.



Predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades je poručio da Kipar želi da živi u miru sa svojim sunarodnicima turskim Kipranima. 
 
Kiparski ministar odbrane Savas Angelides je zahvalio srpskom kolegi Aleksandru Vulinu za sve dobre reči, ali i praktičnu saradnju, i grčkom ministru odbrane za kontinuiranu podršku.
 
„Na paradi su prikazani novi sistemi koji su uključeni u Nacionalnu gardu. Sa novim naoružanjem Kipar šalje poruku da se modernizuje i želi da podigne nivo borbene gotovosti“, izjavio je ministar odbrane Kipra.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.10.2019
mp4 (212,61 MB)
Obraćanje ministra Vulina
01.10.2019
mp4 (185,56 MB)
Parada