Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.09.2019.

Obeleženo 103 godine od povlačenja srpske vojske na Krf



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio načelnik Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović, položila je venac kod Mauzoleja na ostrvu Vido, u okviru obeležavanja 103 godine od povlačenja srpske vojske na grčko ostrvo Krf.
 
Komemorativne manifestacije u Republici Grčkoj održavaju se u znak sećanja i pijeteta na oko 250.000 stradalih civila i pripadnika srpske vojske.
 
Državnu ceremoniju kod Mauzoleja predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, a komemorativnim svečanostima prisustvovali su i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predstavnici Vlade Republike Srbije, ambasade Srbije u Republici Grčkoj i generalnog konzulata Srbije u Solunu, kao i zvaničnici Republike Grčke i predstavnici srpskih i grčkih udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
 
Venci su položeni i kod spomen-obeležja „Mornarički krst“, a venac Vlade Republike Srbije položen je i u „Plavu grobnicu“.
 
Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je vence i kod spomenika Drinskoj diviziji, kod spomenika Janisu Janulisu i kod spomen-ploče u Guviji - mestu iskrcavanja srpske vojske na Krf.
 
Posle neuspelog pokušaja da se srpska vojska povlači dolinom Vardara, a zbog prodora bugarske armije i presecanja komunikacija te izostanka planiranog prodora saveznika iz Soluna u susret srpskoj vojsci, Vrhovna Komanda je 24. novembra 1915. godine odlučila da se trupe povuku preko Crne Gore i Albanije na Jadransko primorje. Posle više od mesec dana teških marševa u najtežim vremenskim uslovima i bespuću, srpska vojska se prikupila kod Skadra, Drača i Valone odakle se povukla na Krf na kojem se do aprila prikupilo 151.828 vojnika, u Bizerti oko 13.000, a na Korzici i u Francuskoj njih oko 5.000. Među poslednjima na Krf je stigao i načelnik Vrhovne Komande general Petar Bojović, u aprilu 1916. godine.
 
Krfska epopeja predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije. Reč je o razdoblju velikog stradanja civilnog stanovništva i pripadnika oružanih snaga koji su, iscrpljeni dugotrajnim marševima kroz Kosovo i Metohiju i Albaniju, spas potražili na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido.
 
photoFOTOGALERIJA