Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.09.2019.

Obeležavanje 159 godina od smrti kneza Miloša Obrenovića



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas venac u Sabornoj crkvi u Beogradu povodom obeležavanja 159 godina od smrti kneza Miloša Obrenovića.

Ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a vence su položili i predstavnici udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Knez Miloš Obrenović (vladao od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. godine) bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara. Za predvodnika Drugog srpskog ustanka izabran je na Cveti, 23. aprila 1815. godine, u Takovu kraj Gornjeg Milanovca.

Vladavine kneza Miloša Obrenovića obeležilo je postepeno uspostavljanje autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog Carstva, kao i zavođenje lične vlasti i sukobi sa političkim protivnicima. Bio je veliki protivnik donošenja ustava koji bi ograničio njegovu do tada apsolutnu vlast u Srbiji. Nakon što je 1835. godine usvojen Sretenjski ustav unutrašnjepolitička kriza u Srbiji počela je da se zahuktava, da bi kulminirala 1838. godine proglašenjem tzv. Turskog ustava i abdikacijom kneza Miloša 1839. godine.

Nakon svrgavanja kneza Aleksandra Karađorđevića, knez Miloš se po drugi put našao na srpskom prestolu i to od 1858. do svoje smrti 26. septembra 1860. godine.

Fotografija: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja