Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.09.2019.

Predsednik Vučić: Kina nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Srbije




Svečanoj akademiji simbolično nazvanoj „Čelično prijateljstvo za zajednički prosperitet“, održanoj večeras u Sava Centru, kojom se obeležava 70. godišnjica osnivanja Narodne Republike Kine, prisustvovali su predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić, ambasadorka NR Kine u Beogradu Čen Bo, ministar odbrane Aleksandar Vulin i brojni drugi gosti.
 
Obraćajući se prisutnima predsednik Vučić je poručio da Kina nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Srbije. Tekovine srpsko-kineskog prijateljstva vidljivi su na svakom koraku u Srbiji, rekao je predsednik Vučić, podsetivši na brojne kineske investicije u našoj zemlji.

 

- Naše dve zemlje karakterišu izvanredni politički kontakti, međusobno razumevanje i politika podrške po pitanjima suštinskih državnih i nacionalnih interesa. Za sve ove projekte o kojima sam malopre govorio, podrška predsednika Sija bila je od ključnog značaja – rekao je predsednik Vučić, dodavši da je ta poseta kineskog predsednika 2016. godine dala novi implus za povećanje kvaliteta odnosa dve zemlje.
 
Predsednik Vučić je rekao da Srbiju danas neki kritikuju, a neki hvale, ali svakako je prepoznaju po prijateljstvu sa Kinom. Kako kaže, ponosni smo na prijateljstvo sa Kinom, kao i na naš evropski put i prijateljstvo sa Rusijom i mnogim drugim zemljama sveta.
 
Kina je u teškim trenucima, nesrećnim za Srbiju uvek bila principijelni i istrajni partner, podsetio je predsednik Vučić i naglasio da junački, stradalni gest službenika ambasade Kine koji su tokom NATO agresije ostali u Srbiji nikada nećemo zaboraviti.
 
- Srbija je posebno zahvalna na podršci Kine teritorijalnoj celovitosti naše zemlje i našim stavovima kada je reč o rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Kina, koja je takođe suočena sa pošastima separatizma može uvek da računa na doslednu podršku Srbije politici jedne Kine. Sve što čujete od drugih koji žele da kažu nešto loše o Kini, od nas, građana Srbije po tom pitanju nećete čuti - podvukao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je rekao da je ponosan što je Srbija deo inicijative „Jedan pojas, jedan put“. Istakao je posebno ulogu predsednika Kine Si Đinpinga u razvoju Kine, ostvarenju ogromnih ekonomskih uspeha, uspešnoj borbi protiv siromaštva i daljem otvaranju prema svetu. Kako kaže, inicijativa „Jedan pojas, jedan put“ ne treba da donosi samo razvoj Kinezima, već sreću svim narodima na tom putu.
 
Predsednik Vučić je naglasio da je ponosan i što su odnosi strateškog parterstva dve zemlje na najvišem nivou u istoriji, a čelično prijateljstvo osnova za dalje obogaćivanje saradnje. Kako kaže, izvanredni politički kontakti dve zemlje doprinose međusobnom razumevanju i podršci u pitanjima od državnog i nacionalnog interesa.



Zahvalivši srpskom narodu što zajedno sa kineskim deli prazničnu radost, ambasadorka Čen Bo istakla je da će NR Kina 1. oktobra ove godine obeležiti 70 godina od osnivanja, a u tih 70 godina, u više hiljada godina dugoj istoriji Kine, ta država zabeležila je sjajan razvojni uspeh i dala snažan doprinos svetskom miru i razvoju.
 
Ambasadorka Bo podsetila je na sve spone koje povezuju Srbiju i Kinu i zbog kojih među njima vlada, kako kaže „čelično prijateljstvo“. Ona je poručila da će Kineski narod večno pamtiti dragocenu podršku srpskog naroda.
 
Sledeći inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ otpočela je nova era odnosa Kine i Srbije – istakla je ambasadorka Bo, rekavši da Kinezi kažu da onima koji imaju isti ideal planine i mora ne predstavljaju razdaljine.
 
- Iako su naše dve zemlje geografski udaljene smatramo da se zemlje ne dele na velike i male, da su sve ravnopravne članice međunarodne zajednice, kao i da sve zemlje imaju pravo da same biraju svoj razvojni put. Svi se zalažemo za rešavanje sporova putem dijaloga, za izgradnju jednog novog sveta koji počiva na jednakosti, pravdi i zajedničkom prosperitetu – rekla je ambasadorka Bo i dodala da je čvrsto uverena da će pod rukovodstvom predsednika Si Đinpinga i predsednika Aleksandra Vučića kineski i srpski narod biti još čvršći i ujedinjeniji i pomagati jedan drugom.


 
U programa svečane akademije nastupili su članovi Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, Pekinškog udruženja muzičara i Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.09.2019
mp4 (473,93 MB)
Obraćanje predsednika Republike Srbije - 1. deo
21.09.2019
mp4 (457,62 MB)
Obraćanje predsednika Republike Srbije - 2. deo
21.09.2019
mp4 (297,5 MB)
Obraćanje ambasadorke NR Kine - 1. deo
21.09.2019
mp4 (385,83 MB)
Obraćanje ambasadorke NR Kine - 2. deo
21.09.2019
mp4 (252,97 MB)
Svečana akademija