Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.09.2019.

Sastanak ministra odbrane i ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa novoimenovanom ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Šan Meklaud.

Ministar Vulin je na početku sastanka poželeo dobrodošlicu ambasadorki Meklaud u Srbiju i izrazio uverenje da će njena bogata diplomatska karijera dodatno doprineti unapređenju bilateralnih odnosa i dosadašnje saradnje dve zemlje, koje su diplomatske odnose uspostavile davne 1837. godine.

Prema njegovim rečima, Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju zajedničku istoriju koja se ogleda kroz učešće na strani pobednika tokom oba svetska rata i u skladu s tim nastoje da dele i zajedničke vrednosti i interese.

Ministar Vulin je naglasio da je formiranje „vojske Kosova” apsolutno neprihvatljivo za Republiku Srbiju i  da predstavlja opasnost za ceo region te poručio da je KFOR jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom 1244.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom vojnom saradnjom koja je, prema njenim rečima, veoma razvijena i sadržajna i istakla da postoje uslovi za njen nastavak i unapređenje. Ona je zahvalila ministru Vulinu na pozivu da prisustvuje promociji najmlađih oficira Vojske Srbije proteklog vikenda u Beogradu i pohvalila organizaciju svečanosti.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.09.2019
mp4 (44,73 MB)
Sastanak