Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.09.2019.

Saopštenje




Povodom zlonamernih i netačnih izjava Vuka Jeremića u emisiji „Novi dan“ na TV N1, a u vezi sa izvozom naoružanja preduzeća „Krušik“, radi istinitog obaveštavanja javnosti ističemo da preduzeće „Krušik” ne izvozi naoružanje i vojnu opremu u Jemen.

Ovakvi navodi neodgovornih političara nisu samo zlonamerni već i nanose direktnu štetu svim zaposlenima u Odbrambenoj industriji Srbije, lažima joj narušavajući izvozne potencijale.

Napominjemo da Ministarstvo odbrane učestvuje u procesu kontrole izvoza naoružanja i vojne opreme (NVO) i robe dvostruke namene (RDN) kao jedno od četiri ministarstva i organa državne uprave koje daje svoju saglasnost na pojedinačni zahtev za izdavanje dozvole za izvoz NVO i RDN, u skladu sa svojim nadležnostima. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je nadležna institucija za izdavanje dozvola za izvoz NVO, nadzor i kontrolu, kao i praćenje realizacije po izdatim dozvolama.

Naglašavamo da je Republika Srbija, prema kriterijumima transparentnosti u izvozu naoružanja i vojne opreme, već nekoliko godina među prvih pet država u svetu rangiranih na listi Barometar transparentnosti koju objavljuje organizacija “Small Arms Survey” sa sedištem u Ženevi.

Ministarstvo odbrane poziva neodgovorne političare koji suprotno podacima referentnih svetskih organizacija iznose neistine radi sticanja najjeftinijih političkih poena, da sa time prestanu jer nanose štetu građanima Srbije.