Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.09.2019.

Predsednik Vučić: Nikome nećemo dozvoliti da izvrće istoriju i od žrtve pravi dželata




Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras svečanoj akademiji “Krajino moja“, koja je u okviru treće po redu manifestacije “Dani sjećanja” održana u Drvaru, u pomen svim srpskim žrtvama stradalim u ratovima tokom 20. veka, koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.
 
Svečanoj akademiji prisustvovali su i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar finansija Siniša Mali i generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković.

U obraćanju velikom broju prisutnih građana na platou ispred Radničkog doma u Drvaru, predsednik Vučić je istakao da poslednjih godina svi oko nas pokušavaju da umanje srpske žrtve i da nas proglase agresorima i krivcima za sve što se zbivalo.

- Odjednom, mi Srbi, koji su oslobodili prostor bivše Jugoslavije, postadosmo agresori i fašisti, a oni koji su stvarali nacističke države na ovim prostorima, iznenada, postadoše oslobodioci - istakao je Vučić.

- Nijednu lošu reč nećemo reći ni o kome drugom. Poštujemo Hrvate, Bošnjake, želimo u miru da živimo s njima, to je budućnost za koju se zalažemo, ali ne damo nikome da izvrće istoriju i da od žrtve pravi dželata, a od srpskog naroda krivca za ono za šta nikad nije bio kriv. Štitićemo svoj narod - poručio je Vučić.

On je istakao da “moramo da budemo tu gde smo vekovima živeli, da promenimo ponašanje. Moramo da budemo jedinstveni. Da čuvamo jedni druge, da budemo jedni uz druge i da razumemo jedni druge".

Vučić je dodao da moramo da naučimo lekciju, da ne smemo da prećutkujemo svoje slabosti i krivicu, da bismo znali da se ponašamo drugačije i odgovornije.

- Mi večeras, uz sećanje na sve pale i poginule za svoju zemlju, odajemo počast životu. Borimo se za život dece, za 57 mališana iz vrtića “Majka hrabrost“, za one koji tek treba da dođu - rekao je Vučić i dodao da svoje greške treba da sagledamo, a lako ćemo onda videti šta su drugi prema nama radili.

On je naveo da ono što će građani osetiti jeste ono što je danas urađeno i rekao da je Drvaru već uplaćeno milion evra. Najavio je i dodatnu pomoć Srbije za crkvu.

- Želimo kapelu i veliki krst baš na Petrovačkoj cesti, gde nam je bombardovana kolona. Srbija će izdvojiti novac da obeležimo mesto stradanja – naglasio je Vučić i obećao da će do kraja godine jedna kompanija iz Srbije zaposliti 100 ljudi, jer bez posla nema opstanka. Dodao je da je uplaćeno 75.000 evra da bi se isplatila zaostala davanja za obaveze prema porodiljama i majkama troje i više dece.

Važno je, rekao je Vučić, da gledamo u budućnost, da razvijamo ove krajeve. Drvarčanima je poručio da želi da ih vidi nasmejane, da gledaju u budućnost pravo i da je vide onako kako je samo zamisliti mogu, da im deca odrastaju u slozi i miru i da sa ponosom nose svoje ime i prezime.

Takođe je rekao da je ponosan što je prvi srpski predsednik koji je došao u Drvar.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je ovo važan dan za sve Srbe ovog kraja, ne samo istorijski i zbog davnih događaja s kraja 95, već zato što je danas, na ovaj dan, u Drvar došao predsednik Srbije.
 
Istakao je veliku pomoć koju Republika Srpska prima od predsednika Vučića i njegovog tima, za srpske opštine u BiH, ali da je više od tog novca poruka to što je srpski predsednik danas u Drvaru.
 
- Nismo ovde došli da vam pošaljemo poruku da ovde ostanete, jer vi to i želite, nego da vam kažemo da smo s vama i da ćemo biti s vama u svim budućim danima – poručio je Dodik.
 
Na večerašnjoj svečanoj akademiji načelnica opštine Drvar, Dušica Runić rekla je da se sa svečane akademije "Krajino moja" šalje poruka da se nikad ne smeju zaboraviti srpske žrtve i stradanja, ali da generacijama koje dolaze treba pokazati da smo spremni da stvaramo, gradimo i u jedinstvu i slozi idemo napred.
 
Episkop bihaćko-petrovački Sergije istakao je da je predsednik Vučić podsetio krajiške Srbe na potonjeg kralja Petra Mrkonjića Karađorđevića, koji je u vreme bosansko-hercegovačkog ustanka ostavio udobnost svetskih metropola i došao u te krajeve da im pomogne da osvoje slobodu. Od tada, do danas, rekao je otac Sergije, nijedan državni poglavar matice Srbije nikada nije kročio u Drvar i taj kraj, a poseta predsednika Vučića ohrabrenje je Srbima da ostanu na svojim vekovnim ognjištima.
 
Tokom dana predsednik Vučić je sa sinom Danilom i Miloradom Dodikom obišao rodnu kuću Gavrila Principa u Grahovu.

Predsednik Vučić i Milorad Dodik posetili su i dečiji vrtić "Majka hrabrost" i imali sastanak sa načelnicima opština Drvar, Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac, poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.
 
U okviru “Dana sjećanja”, koji se održavaju pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, jutros je episkop bihaćko-petrovački Sergije služio parastos u Hramu Svetog Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu, a parastos je služen i u Hramu Svetog Save u Drvaru. Posle parastosa položeni su venci na Spomen-obeležje “Guvno“, koje je u obliku krsta i ima simboliku ukrštanja puteva izbegličkih kolona dalmatinskih i ličkih Srba i Srba sa područja Livna, Bosanskog Grahova i Drvara.

U okviru “Dana sjećanja“ u Drvaru je otvorena izložba pod nazivom “Opomena“, koja govori o stradanju Srba u periodu od 1991. do 1995. godine, kada je sa vekovnih ognjišta proterano 120.000 Srba.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.09.2019
mp4 (253,18 MB)
Govor predsednika Vučića
13.09.2019
mp4 (190,29 MB)
Poseta Drvaru i svečana akademija