Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.09.2019.

Generalna proba promocije najmlađih oficira Vojske Srbije




Na platou ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije, večeras je održana generalna proba u susret sutrašnjoj svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije.

Kadeti završnih godina Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, vredno se pripremaju za svečani defile, a već sutra će ukazom predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića stupiti u oficirski stroj kao najmlađi potporučnici Vojske Srbije.

Da je sve spremno za sutrašnju svečanost večeras su se, na generalnoj probi na platou ispred Narodne skupštine, uverili načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i državni sekretar Aleksandar Živković.



Program ovogodišnje promocije potporučnika, u odnosu na prethodne godine, biće inoviran bogatijim preletom vazduhoplova i kulturno-umetničkim delom programa u kojem učestvuje veći broj kadeta, istakao je načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić najavljujući sutrašnju svečanost.

- Ova generacija je specifična što u svojim redovima, posle 14 godina, ponovo ima vojne geodete, koji su odškolovani po najnovijem nastavnom planu i programu, a imamo i prvu generaciju vojnih pilota, koji su odškolovani po programu koji je trajao pet godina. Oni su izašli sa zvanjem master saobraćajnog inženjerstva i potpuno su osposobljeni za samostalno letenje – naglasio je general Zrnić.

Na sutrašnjoj svečanosti, u prve oficirske činove biće promovisano 160 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Vojnu akademiju završilo je 135 kadeta i kadetkinja 139. i 140. klase Vojne akademije, među kojima su tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a Medicinski fakultet VMA 25 mladića i devojaka 5. klase Medicinskog fakulteta VMA, među kojima i pripadnica Oružanih snaga Namibije.

Već tradicionalno, predsednik Republike Srbije uručiće sablje – simbole oficirske časti, najboljim kadetima Vojne akademije, a ministar odbrane dodeliće paradne bodeže najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA.

Promocija potporučnika ispred Doma Narodne skupštine organizuje se 14. put, a i ove godine obeležiće je naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Reprezentativnog orkesta Garde i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički".

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije biće održana u subotu, 14. septembra 2019. godine, ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije, u 11 časova, uz prisustvo najvišeg državnog i vojnog rukovodstva, gostiju iz zemlje i inostranstva i građana.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.09.2019
mp4 (137,35 MB)
Generalna proba