Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.09.2019.

Ministar Vulin: Nastavljamo saradnju sa našim čeličnim prijateljem




Gostujući u jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da je dolazak delegacije Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine za Srbiju velika čast i da je Narodna Oslobodilačka Armija Kine jedna od najmoćnijih sila u svetu.
 
- Nikada u istoriji vojnih odnosa naših ministarstava i armija nije došla tako visoka delegacija. Kod Kineza se o tome posebno vodi računa. Godinama unapred planiraju se ovakve posete i vrlo se vodi računa šta će se desiti tokom tih poseta, ko će doći, koliko će dana ostati. Sve je to protokol jedne moćne, velike zemlje koja na taj način govori koliko joj je stalo do nekoga – rekao je ministar Vulin.
 
On ističe da lično prijateljstvo i strateško partnerstvo koje su stvorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping obavezuju i sve nas i da je nivo delegacije koja je u poseti Srbiji direktan produkt razgovora dvojice lidera i njihovog saglasja u posmatranju svetskih problema i načina kako treba da se razvijaju odnosu između slobodnih i suverenih država.
 
- Narodna Republika Kina veoma poštuje slobodnu politiku Srbije i što smo mi jedna možda od poslednjih zemalja u Evropi koja ima hrabrosti da govori svojim glasom i zastupa sopstvene interese – naglašava ministar Vulin i poručuje da je za Vojsku Srbije poseta kineske delegacije od ogromnog značaja.
 
Na pitanje o nabavci kineskoj bespilotnih naoružanih letilica ministar Vulin odgovara da je to nešto što je još ranije dogovoreno, što će značajno ojačati Vojsku Srbije, koja će dobiti sposobnost koju do sada nije imala.
 
Osvrnuvši se na kritike Zapada na račun odnosa Srbije i Kine, ministar Vulin poručuje da je Srbija slobodna i suverena zemlja koja će voditi samostalnu politiku i da će se saradnja sa našim čeličnim prijateljem nastaviti.
 
- Srbija će voditi samostalnu, slobodnu politiku dok je vode samostalni, slobodni ljudi. Nastavljamo saradnju sa našim čeličnim prijateljem, sa zemljom koja od nas ne traži da promenimo svoj sistem, da se odreknemo nijednog dela naše teritorije, kojoj ne pada na pamet da nas bombarduje, koje neće tražiti da sprečimo bilo čije investicije, koja će dozvoliti sasvim normalnu tržišnu konkurenciju bilo gde i koja nas iznad svega poštuje – rekao je ministar Vulin.