Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.09.2019.

Potpredsednik Centralne vojne komisije NR Kine obišao izložbu „Odbrana 78“




Potpredsednik Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine general Džang Jousja, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i ambasadorke NR Kine u Beogradu Čen Bo, posetio je danas izložbu „Odbrana 78“, koju su u Muzeju grada Beograda Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizovali povodom obeležavanja 20. godišnjice od NATO agresije.

Obilazeći interaktivnu, multimedijalnu postavku, ministar Vulin je generalu Jousjau predstavio koncept izložbe koja sažeto svedoči o dešavanjima u SR Jugoslaviji neposredno pre, za vreme i posle NATO agresije.

General Jousja pokazao je posebno interesovanje za originalne eksponate i video zapise predstavljene na izložbi, a tokom obilaska naročito se zadržao na segmetnu koji oslikava bombardovanje Ambasade NR Kine u Beogradu od strane NATO, što je predstavljalo do tada nezabeleženi diplomatski incident, koji je tadašnja kineska Vlada okarakterisala kao ratni zločin, kršenje suvereniteta Kine i osnovnih načela međunarodnih odnosa.

Nakon obilaska izložbe u knjizi utisaka general Jousja napisao je: „Protivimo se ratu i branimo mir.“

Izložba "Odbrana 78" autora Dušana Jovovića jedinstven je putokaz za tumačenje NATO agresije nad Jugoslavijom. Postavka je realizovana uz podršku Vojnog muzeja i Muzeja vazduhoplovstva, a značajan doprinos dale su jedinice Vojske Srbije.

Ranije danas, delegacija Centralne vojne komisije predvođena generalom Jousjaom obišla je 250. raketnu brigadu za protivvazduhoplovna dejstava u kasarni „Major Milan Tepić“ u Jakovu. Delegaciju je dočekao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.09.2019
mp4 (158,31 MB)
Obilazak izložbe