Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.09.2019.

Nezakonita rešenja problema u “Bristolu” nemaju podršku Ministarstva odbrane




Narodni poslanik Miodrag Linta pozvao je Ministarstvo odbrane da reši stambeno pitanje lica koja su ostala u “Bristolu” u današnjem saopštenju Saveza Srba u regionu.
 
Poslanik Linta podržava zahtev lica u “Bristolu” da im se trajno reši stambeno pitanje, upravo suprotno od stava Ministarstva odbrane koje nudi jedino zakonito rešenje, a to je da lica prihvate privremeni stambeni smeštaj i usele se u stanove koje su već obišli u bloku A, Vračaru i Zvezdari u Beogradu u skladu sa pravima koja ostvaruju.
 
Ministarstvo odbrane ostaje dosledno u stavu da se pitanje stambenog rešenja lica u „Bristolu“ reši u okviru zakona i utvrđenih procedura, poštujući jedinstvenu rang-listu stambenih interesenata Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na kojoj je 18.000 lica. U slučaju dodele trajnog stambenog rešenja licima koja su ostala u “Bristolu”, ostali stambeni interesenti imali bi pravo da tuže Ministarstvo odbrane i dobiju spor. Zbog sličnih kršenja zakona u 2008. godini, Ministarstvo odbrane je u poslednje dve godine isplatilo šest milijardi dinara na ime sudskih presuda po tužbama za diskriminaciju rezervista. Zato se takva kršenja zakona neće ponoviti ni u ovom niti u bilo kom drugom slučaju.
 
U međuvremenu Ministarstvo odbrane formiralo je dežurni medicinski tim koji redovno, dva puta dnevno obilazi lica u “Bristolu”. Od 5. septembra, kada su lica stupila u štrajk, pregledano je njih devetoro i konstatovao je da nemaju zdravstvenih problema.
 
Što se tiče Lintinog poziva Ministarstvu odbrane da im uključi struju i vodu, ponovo ističemo da objekat “Bristol” nije više u nadležnosti Ministararstva odbrane niti ono odlučuje o tim pitanjima.
 
I ovoga puta pozivamo sve one koji predlažu nezakonita rešenja za problem lica u “Bristolu” da to nije način za prevazilaženje sadašnje situacije. Ministarstvo odbrane ostaje pri stavu da ovo pitanje može rešavati samo u skladu sa zakonom i propisima.
 
Stanove koje Ministarstvo odbrane nudi, a koje lica u „Bristolu“ odbijaju, možete videti na sledećem linku.