Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.09.2019.

Predsednik Vučić: Izgradićemo u Donjoj Gradini memorijalni centar za jasenovačke velikomučenike




Upitan da prokomentariše poruke hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i  premijera Hrvatske Andreja Plenkovića nakon što su hrvatske vlasti juče zabranile ulazak oficira Vojske Srbije, kadeta i učenika koji su se uputili na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika, predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je policijska stanica u Novskoj bila mnogo ranije obaveštena o poseti i istakao da naši pitomci i kadeti posećuju Mathauzen u uniformama i da to nikome u Mathauzenu ne smeta.
 
- Vidim da smetaju u Jasenovcu. Deca su sklonila te uniforme i rekla „Ostavićemo te uniforme, neće preći granicu Hrvatske. Ići ćemo svi u civilu, samo da odamo počast jasenovačkim žrtvama“, a ono su rekli „Vi danas nećete ući“ -  podsetio je predsednik Vučić na jučerašnje ponašanje hrvatskih vlasti.
 
Predsednik Vučić poručuje da nije daleko dan kada će se postaviti putanje ko je i da li je neko uopšte stradao u Jasenovcu. Kako jasenovačke žrtve ne bi bile zaboravljene, predsednik Vučić ističe da Srbija i Republika Srpska planiraju izgradnju memorijalnog centra u Donjoj Gradini.
 
- Veoma sam zahvalan Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku na tome, jer je to zajednička ideja. Uskoro očekujemo da nam jedna snažna američka kompanija koja je radila velike i važne stvari širom Evrope, izađe sa predlogom kako da izgleda taj memorijalni centar. Veliki novac ćemo uložiti na teritoriji Republike Srpske, u Donjoj Gradini i verujem da će tada sva naša deca, sve naše ekskurzije, svi naši ljudi bez obaveze želeti da posete Jasenovac i odaju počast, samo sa druge strane Save. Da odaju počast našim žrtvama, našim velikomučenicima i više nikada niko neće moći da nam zabranjuje da to posećujemo. Više nikada niko neće moći da nam određuje pod kojim pravilima da posećujemo – naglašava predsednik Vučić.
 
U uniformi srpskog vojnika nije bilo nikakve uvrede, smatra predsednik Vučić, jer nije to ustaška uniforma koja je u Jasenovcu činila zločine. Takođe, hrvatskim vlastima poručuje neka „rade svoj posao i neka imaju svoje istine, a mi ćemo govoriti jednu i jedinu istinu šta se zaista dogodilo.“
videoVIDEOGALERIJA
08.09.2019
mp4 (125,31 MB)
Izjava predsednika Vučića