Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.09.2019.

Saopštenje




Radi istinitog obaveštavanja javnosti ukazujemo da je asolutna laž tvrdnja Balše Božovića da je jednoj osobi koja štrajkuje glađu u nekadašnjem hotelu Bristol pozlilo i da je prevezena na Vojnomedicinsku akademiju. Televizija N1 emitovala je lažnu vest da su čak dva lica prevezena na VMA.
 
Medicinski tim Ministarstva odbrane je danas, u dva navrata, obišao lica koja ukupno 12 sati štrajkuju glađu kada su izvršeni medicinski predledi i nisu ustanovljeni zdravstveni problemi tih lica.
 
Tokom drugog obilaska  medicinski tim pregledao je i J.M. koja ne štrajkuje glađu i kojoj je poslednjih nekoliko dana opšte zdravstveno stanje loše. Na predlog lekara ona je zbrinuta na VMA gde joj je ukazana zdravstvena pomoć. Zdravstveno stanje J.M je stabilno.
 
Ministarstvo odbrane još jednom poziva zlonamerne i neodgovorne političare da ne manipulišu licima koja borave u hotelu Bristol i da ih ne zloupotrebljavaju u dnevnopolitičke svrhe smišljeno im obećavajući protivzakonita rešenja problema.
 
Ministarstva odbrane odlučno je da pitanje stambenog rešenja lica koja su ostala u „Bristolu“ reši jedino na zakonit način. Zato ih i ovoga puta pozivamo da se odmah usele u stanove koje su već obišli u A bloku, Vračaru i Zvezdari  u Beogradu, koje im Ministarstvo odbrane nudi u skladu sa pravima koja ostvaruju. To je jedina zakonska mogućnost i u okviru zakona najkorektnija ponuda za rešavanje njihovog stambenog pitanja.  Sa žaljenjem možemo konstatovati da oni umesto takve ponude biraju lažnu podršku političara da mogu ostvariti ono što im po zakonu ne pripada.
 
To ne bi bilo u najmanju ruku korektno ni prema 18.000 lica na jedinstvenoj rang listi stambenih interesenata Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, od kojih bi mnogi mogli da se istim argumentima pozovu i traže prekoredno ili nezakonito rešenje svog stambenog pitanja. U slučaju dodele trajnog stambenog rešenja licima koja su ostala u “Bristolu” i ostali stambeni interesenti imali bi pravo da tuže Ministarstvo odbrane i dobiju spor. Zbog sličnih kršenja zakona u 2008. godini, Ministarstvo odbrane je u poslednje dve godine isplatilo šest milijardi dinara na ime sudskih presuda po tužbama za diskriminaciju rezervista. Zato se takva kršenja zakona neće ponoviti ni u ovom niti u bilo kom drugom slučaju.