Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.09.2019.

General Mojsilović na Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja




Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović učestvovao je u Bukureštu na Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja.

Ovogodišnju Konferenciju, trinaestu po redu, otvorio je savetnik predsednika Rumunije za nacionalnu bezbednost general-potpukovnik Mihaj Šomordolea, a pored načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Rumunije generala Nikolae-Jonel Ćuke kao domaćina, na Konferenciji su učestvovali načelnici generalštabova Bosne i Hercegovine, Grčke, Severne Makedonije, Turske, Crne Gore i Albanije i zamenik načelnika Generalštaba Bugarske.

Nakon razmatranja godišnjih izveštaja Koordinacione grupe i radnih podgrupa za obrazovanje, obuku i vežbe i za asimetrične pretnje, učesnici Konferencije su potvrdili spremnost za dalji razvoj i unapređenje saradnje u okviru ovog foruma i realizaciju projekata i aktivnosti koji će zajedničku saradnju učiniti još jačom, a međusobne odnose i veze još bližim, a sve za dobrobit regiona Balkana i država članica.



Nastavljajući praksu sa predhodne dve Konferencije održane u Atini i Beogradu i ove godine je realizovano obraćanje gostujućeg predavača. Izlaganje na  temu ,,Izazovi i nedostaci u mirovnim operacijama UN“ realizovao je vojni savetnik podsekretara UN general-potpukovnik Karlos Humberto Lojti.

Na ovogodišnjoj Konferenciji, kao gosti, učestvovali su predstavnici Vojnog komiteta NATO-a, Vojnog komiteta EU, Komande Združenih snaga NATO-a iz Napulja, kao i predstavnici generalštabova Slovenačke Vojske i Oružanih snaga Hrvatske.

Domaćin naredne Konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja biće Crna Gora.
 
photoFOTOGALERIJA