Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.08.2019.

Saopštenje



Povodom politički motivisanih i zlonamernih napisa u vezi sa isključenjem struje u hotelu „Bristol“, Ministarstvo odbrane još jednom naglašava da je saglasno zaključku Vlade od 28. avgusta 2018. godine, prestalo pravo korišćenja Ministarstva odbrane na objektu hotela „Bristol“, nakon čega je doneta Odluka kojom je hotel „Bristol“ isključen iz objekata namenjenih za pružanje usluge smeštaja profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i zaposlenih u Ministarstvu odbrane.
 
Ministarstvo odbrane preduzima sve mere za postupanje po preporuci Zaštitnika građana, ali po pitanju obezbeđenja snabdevanja električnom energijom nekadašnjeg hotela „Bristol“ naglašavamo da ne postoji pravni osnov po kome bi Ministarstvo i dalje ostalo u ugovornom odnosu sa EPS-om za isporuku i plaćanje električne energije na tom mernom mestu.
 
Napominjemo da Ministarstvo odbrane ostaje pri stavu da će poštovati zakon i da ne može ispuniti zahteve lica koja su ostala u „Bristolu“ da im se, mimo zakona, dodeli trajni stambeni smeštaj.
 
U Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije postoji jedinstvena rang lista stambenih interesenata za više od 18.000 lica i kada bi bivšim stanarima “Bristola” dodelili stanove protiv zakona i mimo postojeće rang liste, 18.000 aktivnih pripadnika i penzionera imalo bi pravo da Ministarstvo odbrane tuži i dobije tužbu. Zbog sličnih kršenja zakona u 2008. godini, Ministarstvo odbrane je u poslednje dve godine isplatilo šest milijardi dinara na ime sudskih presuda po tužbama za diskriminaciju rezervista. Zato se takva kršenja zakona neće ponoviti.
 
Ministarstvo odbrane je preostalim korisnicima smeštaja u „Bristolu“ nudilo i dalje nudi adekvatno rešenje i poziva ih da se odmah usele u stanove za privremeni smeštaj koji su dobijeni od grada Beograda u A bloku ili u vojnosamačke hotele „Zvezdara“ i „Galeb“ u Beogradu, u skladu sa pravima koja ostvaruju.
 
Određeni pritisci koji se vrše na Ministarstvo odbrane da reši ovo pitanje mimo zakona očito su politički motivisani. Ministarstvo odbrane u svom postupanju rukovodiće se isključivo zakonskim mogućnostima rešavanja zahteva lica koja su ostala u hotelu „Bristol“.