Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.08.2019.

Obeležena 98. godišnjica smrti kralja Petra Prvog




Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas venac kraj sarkofaga u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole na komemorativnom skupu povodom obeležavanja 98. godišnjice smrti kralja Petra Prvog.

Državnu ceremoniju predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Uz državne i vojne počasti, vence su kraj sarkofaga položili i predstavnici Opštine Topola, Zadužbine „Kralj Petar Prvi“ kao i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator državne komemorativne svečanosti je Vlada Republike Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kralj Petar Prvi Oslobodilac jedan je od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara. Vladavinu Petra Prvog obeležili su Aneksiona kriza,  tzv. Carinski rat sa Austrougarskom, kao i Balkanski i Prvi svetski rat iz kojih je Srbija, nakon velikih pobeda na Kumanovu, Bregalnici, Ceru, Kolubari i Solunskom frontu i velikih ljudskih žrtava, svoju državnost unela u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Kralj Petar Prvi preminuo je 16. avgusta 1921. godine u Beogradu.


Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja