Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.08.2019.

Ministar Vulin: Naši vojnici pokazali su izuzetnu obučenost i znanje




Ministar odbrane Aleksandar Vulin, na poziv beloruskog kolege general-potpukovnika Andreja Ravkova, prisustvovao je završnoj ceremoniji i podeli nagrada u disciplinama “Snajperska granica” i “Polarna zvezda” na Međunarodnim vojnim igrama u Belorusiji. Svečanosti je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. 

Poslednja etapa takmičenja “Snajperska granica” je pojedinačna. U njoj su se nadmetali parovi snajperista iz različitih zemalja. Desetar Ivan Obrenović, pripadnik  Specijalne brigade Vojske Srbije, osvojio je prvo mesto u konkurenciji mešovitih parova sa kolegom iz Oružanih snaga Uzbekistana. Medalje u toj kategoriji najbolje plasiranim ekipama uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Učestvovala je 21 ekipa iz 21 zemlje. Parovi su određeni žrebom. Sistemom eliminacije se dolazilo do finala. Pucali smo snajperskom puškom Dragunov kalibar 7,42x54R. Do sada nisam imao prilike da pucam iz te puške, ovo je bilo prvi put. Meta je kružna prečnika 30cm, a gađali smo na daljini od 300 metara. Ko pre pogodi metu taj je pobedio. Takmičenje je teško, konkurencija je ozbiljna. To su sve pripadnici specijalnih jedinica drugih zemalja – izjavio je desetar Ivan Obrenović.

Ministar Vulin izjavio je da nam je “politika predsednika Aleksandra Vučića, politika vojne neutralnosti, omogućila da sarađujemo sa svim armijama i na istoku i na zapadu, i da smo zahvaljujući takvoj politici dočekani u Belorusiji kao najbliskija zemlja, kao zemlja koja se voli i poštuje”.

Čestitajući našoj ekipi uspeh na takmičenju, ministar Vulin je istakao da su pripadnici naših specijalnih jedinica u Belorusiji pokazali “izuzetnu obučenost i izuzetno znanje”.

- Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo osvojili najsjajnije odličje. Vojska Srbije će nastaviti da se oprema, da se obučava, nastaviće da poštuje politiku državnog rukovodstva i predsednika Vučića o vojnoj neutralnosti i baš zahvaljujući tome biće poštovana i cenjena gde god bude bila –  rekao je srpski ministar odbrane.

Takmičenje “Snajperska granica”, na kome ekipa Vojske Srbije učestvuje drugi put, sastoji se iz četiri etape. Prve tri etape su grupne, gađaju svi članovi ekipe. Gađalo se Makarov pištoljem, puškom AK-74, bacala se školska bomba. Snajperska gađanja izvode se na daljinama od 150 do 800 metara. Ekipu Vojske Srbije činilo je devet članova, od kojih se takmičilo šest strelaca. Podsećamo da je prošle godine u takmičenju mešovitih snajperskih parova potporučnik Đorđe Lapčević osvojio prvo mesto u konkurenciji 18 mešovitih snajperskih parova.

“Snajperska granica”, takmičenje koje je organizovano na poligonu za obuku Vazdušno-desantne vojske Belorusije u Brestu, jedna je od 32 vojne discipline na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama. Vojne igre se od 3. do 17. avgusta održavaju istovremeno na 21 poligonu u 10 zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu. Broj učesnika prelazi 5.000, svrstanih u 223 ekipe koje dolaze iz 39 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.08.2019
mp4 (55,47 MB)
Izjava ministra Vulina
15.08.2019
mp4 (57,1 MB)
Izjava desetara Obrenovića
15.08.2019
mp4 (89,23 MB)
Obilazak taktičko-tehničkog zbora
15.08.2019
mp4 (257,43 MB)
Zatvaranje takmičenja