Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.08.2019.

Ministar Vulin: Vojska Srbije će nastaviti da ulaže u obuku




Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas Centar za obuku Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Ministar Vulin je, nakon obilaska istakao da vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kao i kandidati za buduće podoficire Vojske Srbije pokazuju da su motivisani, da žele da uče, da imaju spremnost i sposobnost da ovladaju svim veštinama koje će im biti potrebne.

- Vojska Srbije svake godine će sve više ulagati u obuku, u veštine i znanja koje su nam potrebne i zahvaljujući tome, možemo da kažemo da smo u stanju da ne samo da garantujemo bezbednost na čitavoj teritoriji naše zemlje, već da budemo čuvari mira na čitavom Balkanu – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije se intenzivno oprema, naoružava i jača i u nju se ulaže posle čitavih decenija namernog i planskog zapostavljanja i zanemarivanja.

- Vojska Srbije ulaže u svoje pripadnike, ulaže u svoju obuku, i Vojska Srbije jeste institucija kojoj u Srbiji najviše veruju, i svakako, ne bez razloga. Vojsci Srbije se veruje zbog njenih ljudi, zbog njihovog znanja, zbog njihove vrline i vrednosti. Vojska Srbije će nastaviti da ulaže u obuku i svake godine ćemo imati zahtevniji i ambiciozniji plan, i više ljudi koje ćemo obučavati, bilo da je u pitanju rezervni sastav ili vojnici na služenju vojnog roka, ali isto tako, naše starešine koje svakodnevno usvajaju nova znanja – zaključio je ministar Vulin.

Komandant Centra za obuku RV i PVO potpukovnik Saša Antanasijević istakao je da su danas prikazani segmenti obuke vojnika na služenju vojnog roka i profesionalnih vojnika koji se obučavaju za dužnosti na Osnovnom kursu za podoficire koji će u narednih mesec dana postati podoficiri.

- Prikazali smo i jedan od kabineta za obuku V 54 "Lasta", novouvedenom vazduhoplovu, kao i radio-vođenu letelicu RVML-2, a trenutno se na obuci nalaze vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "Jun 2019" – naglasio je potpukovnik Antanasijević.

Prema rečima potporučnika Hristine Filipović komandira raketnog voda u artiljerijsko-raketnoj bateriji za PVD Centra za obuku RV i PVO, obuka se u centru izvodi svakodnevno kroz osam nastavnih časova.

- Trenutno su ovde vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka junske klase i mogu reći da je obuka na jako visokom nivou i da su vojnici obučeni i spremni – naglašava potporučnik Filipović dodajući da je reč o specijalističkoj obuci koja traje oko mesec i po dana.  

Među vojnicima u Centru za obuku RV i PVO je i Andrej Ilić koji je na dobrovoljnom služenju vojnog roka i koji ističe da je zadovoljan boravkom u Centru i da je obuka veoma kvalitetna.

- Starešine su dobre, rade sa nama iz dana u dan, učimo nova gradiva i stičemo nova znanja iz dana u dan. Obuka nije teška i mi smo ovde zato što nam ništa nije teško i zato što ovo volimo, zato što smo patriote i zato što imamo šansu za posao u budućnosti – naglašava vojnik Ilić.

Misija Centra za obuku RV i PVO je unapređenje sposobnosti za izvođenje individualne specijalističke obuke vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kandidata za profesionalne vojnike i podoficire roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva (ARJ za PVD), službe vazdušnog osmatranja i javljanja (VOJ) i tehničke službe vazduhoplovnotehničke specijalnosti, radi dostizanja standarda individualne specijalističke obučenosti.

Današnjem obilasku su prisustvovali komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba brigadni general Željko Petrović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović, načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović i glavni podoficir Vojske Srbije zastavnik prve klase Zoran Kocić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.08.2019
mp4 (155,48 MB)
Izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina
12.08.2019
mp4 (94,78 MB)
Izjava potpukovnika Saše Antanasijevića
12.08.2019
mp4 (92,05 MB)
Izjava potporučnika Hristine Filipović
12.08.2019
mp4 (67,55 MB)
Izjava vojnika Andreja Ilića
12.08.2019
mp4 (414,31 MB)
Obilazak