Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.08.2019.

Predsednik Vučić: Srbi su danas, ma gde da žive, ujedinjeni




Centralna državna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja", održana je večeras kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori.
 
Manifestaciji su prisustvovali predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin sa članovima Kolegijuma ministra odbrane i Kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije.
 
Centralnim pomenom odata je pošta žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", a parastos svim žrtvama služio je patrijarh srpski gospodin Irinej.
 
Predsednik Vučić je, na početku obraćanja istakao da je 4. avgust, težak, užasan dan za svakog Srbina ma gde da živi.
 
- Danas u obeležavanju ovog tužnog dana možemo svi da budemo ujedinjeni. Ima među nama razlika, ne mislimo uvek isto, ali danas su Srbi, ma gde da žive, apsolutno ujedinjeni i znaju šta im je činiti u budućnosti – istakao je predsednik Vučić, dodajući da je zahvalan Miloradu Dodiku na inicijativi pokrenutoj pre šest godina, da se zajednički obeležava stradanje našeg naroda i pamte naše žrtve, pokrenuvši nešto što je promenilo kulturu sećanja, ali i drugačiju budućnost našeg naroda.
 
Kako je istakao predsednik Vučić, večeras se vidi ponosan narod, koji zna da odbrani svoj rod, da čuva svoje ime i prezime, da se krsti u istoj crkvi, da voli svoju zemlju i da se time diči, na svakom mestu.
 
On je istakao da se srpskom narodu dogodila "Oluja" kada nije bilo sloge, razgovora između Srbije, Republike Srpske i rukovodstva Krajine.
 
- Naše je da vodimo računa da nam se to više nikada ne dogodi, da imamo najbolje odnose sa predstavnicima Srba gde god da žive - istakao je predsednik Vučić dodajući da nećemo nikome dozvoliti da nipodaštava naše žrtve, da ponižava naš narod i da svi treba da znaju da je Srbija sada čvrsta, jača nego ikad, i da ćemo znati da budemo svoj na svome.
 
Predsednik Vučić je podsetio da ne treba zaboraviti da se Oluja dogodila kada su nam se Srpska i Srbija, Krajina i Srpska, svi sa svima svađali.
 
- Svađali smo se i mi u Beogradu u tom trenutku, napravili da budemo mnogo slabiji, baš onako kako su hteli oni koji su želeli da se raduju našim suzama. Naša je obaveza da se nikada više tako nešto ne dogodi – istakao je predsednik Vučić.
 
Prema njegovim rečima, naša obaveza je da ujedinimo narod, da znamo šta je vitalni narodni interes, da podižemo ekonomiju Srbije i Srpske, radimo zajednički na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta, da ćirilicom pišemo i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji.
 
Prema njegovim rečima, dok je slušao večeras Milicu Jurić Mihić, predsednik Srbije se, kako je istakao, po ko zna koji put prisetio jezivih dana kada je najviše srpskih suza proliveno.
 
Obraćajući se Krajišnicima, predsednik Vučić je podsetio da su neki tvrdili da oslobađaju svoju zemlji - "zemlju koja je bila vaša zemlja, ona na kojoj ste vekovima živeli, koju ste obrađivali, voleli i želeli da odbranite i sačuvate".
 
- Znali ste šta ostavljate, i svoje osmehe ali i svoju prošlost i svoje korene, grobove vaših otaca, uspomene na njih i mogućnost da im se oda počast, da se za njih upali sveća i da se izgovori molitva. Ne verujem da postoji teži čin od toga, sve ostalo može da se nadoknadi, grobovi ne mogu. Pogovo ne oni tamo, tamo leži teška istorija, kao dokaz o naraštajima koje je neko mrzeo - ocenio je predsednik Vučić.
 
On je zahvalio Krajišnicima što su, kako je rekao, marljivi, vredni, što se danas bore za Srbiju onako kako su se borili za svoja ognjišta i kuće, uvek čuvajući svoj rod, svoju sprsku trobojku, crveno-plavo-beli barjak.
 
- Hvala na tome što danas radite za Srbiju, što doprinosite da imamo više fabrika, što doprinosite da budemo bogatiji – naglasio je predsednik Vučić.
 
Obraćajući se okupljenima, predsednik Vučić je istakao i da je važno da pripadamo istom rodu, da nam ne trebaju granice, već da znamo šta je srpski narod, da čuvamo srpski narod i njegovu tradiciju i njegovo pismo, da čuvamo Srbiju i Srpsku zajedno.
 
Predsednik je, takođe, najavio da će Srbija na 25. godišnjicu “Oluje” održati najveći skup do sada, u centru Beograda.
 
- Održaćemo u Beogradu, centru Srbije, na Trgu republike skup i pozvaćemo sve Krajišnike iz celog sveta, iz regiona, da dođu i da pokažemo da nikada nećemo zaboraviti ono što se desilo pre tačno 24 godine - naglasio je predsednik Vučić, završavajući svoje obraćanje rečima „živeli Krajišnici, dobrodošli u svoju Srbiju, večno u njoj ostanite".
 
Prema rečima Milorada Dodika, srpski narod je najstradalniji narod prošlog veka. On je istakao da je prošlo 24 godine od dana kada je donesena odluka od strane Hrvatske da se očisti etnički srpski narod u Krajini, kako bi se prošlovekovni cilj etnički čiste Hrvatske ostvario.
 
- A tek smo peti put ovde na obeležavanju kako bi dokazali da nismo zaboravili i da nećemo zaboraviti i to treba da zahvalimo predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je pre pet godina inicirao i pružio priliku da o tome govorimo i da, jednostavno, to ne zaboravimo – poručio je srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.
 
Dodik je, takođe, naglasio da ako Srbija zaboravi "Oluju", za nekoliko godina niko o tome neće pričati.
 
- Zato je važno ovakvo okupljanje. Moramo se okrenuti onome što jeste naša bit u ovom vremenu. Ne možemo vratiti poginule. Samo u &39;&39;Oluji&39;&39; je poginulo više od 1.800 naših ljudi, a više od 800 ih se i danas traži kao nestalo" – istakao je Dodik i naglasio da su to teške i nezaceljive rane našeg naroda. On je, takođe, dodao da Srbima, gde god bili, treba mir i da je Srbija usmerena na to da očuva ono što je najvažnije, a to je srpski narodni identitet.
 


Obraćajući se okupljenima, patrijarh srpski Irinej podsetio je da se na današnji dan sećamo onog mnogobrojnog stradalog i pobijenog našeg naroda, onih koji su nevino postradali i nevino lišeni svoga života.
 
- Danas je pune 24 godine od njihovog stradanja, koje je retko u istoriji ljudskoga roda, a posebno u istoriji našeg naroda - naglasio je patrijarh Irinej dodajući da moramo učiniti sve da se takvo zlo nikada više ne ponovi.
 
U ime prognanih u “Oluji” obratila se Milica Jurić, rođena Mihić, koja je kao dete morala da napusti svoj dom u okolini Plitvičkih jezera, a čije je selo uništeno i kuća spaljena - u jednoj noći.
 
Obeležavanju godišnjice "Oluje" kod manastira Krušedol prisustvovali su i predstavnici Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, članovi Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i predstavnici ostalih državnih organa Republike Srbije i Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve, srpski politički predstavnici iz Crne Gore, predstavnici Srpskog narodnog vijeća iz Republike Hrvatske, predstavnici Srba iz Slovenije i Severne Makedonije, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.
 
Akcija ”Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica tražile spas u Srbiji.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.08.2019
mp4 (386,75 MB)
Obraćanje predsednika Vučića - prvi deo
05.08.2019
mp4 (357,68 MB)
Obraćanje predsednika Vučića - drugi deo
05.08.2019
mp4 (383,5 MB)
Obraćanje predsednika Vučića - treći deo
05.08.2019
mp4 (398,09 MB)
Obraćanje predsednika Vučića - četvrti deo
05.08.2019
mp4 (337,41 MB)
Obraćanje predsednika Vučića - peti deo
04.08.2019
mp4 (352,59 MB)
Obraćanje Milorada Dodika
04.08.2019
mp4 (348,96 MB)
Obraćanje patrijarha Irineja
04.08.2019
mp4 (269,42 MB)
Manifestacija