Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.08.2019.

Izašao je novi broj „ODBRANE“



Pripremajući avgustovski broj „Odbrane” za štampu odlučili smo da tekstu o poseti predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji u Stajnoj tački dodamo i tekst o francusko-srpskim vojnim odnosima, omeđenim 180 godina dugom tradicijom. Svemu tome poseban kod za razumevanje dodaju reči francuskog akademika Žana Ditura, jednog od onih intelektualaca koji su „sami sobom” izborili pravo da glasno govore ono što misle. 

„Moje ideje nisu političke prirode već etičke. To je upravo ono što me je uputilo Srbima, što me je nateralo da im se priklonim. Uvek sam smatrao Srbe ljudima koji su mi izuzetno bliski, braćom po oružju. Oni su to bili i za mog oca, koji mi je tu ideju usadio u svest. Jer, od trenutka kada su Srbe počeli proganjati svi, kao što ih i danas proganjaju, pomislio sam da su najverovatnije Srbi u pravu. Čak i da nisam ubeđen da su u pravu, sama činjenica da su svi protiv njih prosto me uverava da je pravo na njihovoj strani. Znam da su Srbi nepokorivi, često su drugi želeli da ih potčine, neki su u tome i uspevali, ali su se Srbi uvek oslobađali zahvaljujući svojoj energiji, snazi, patriotizmu, a posebno svojoj istrajnosti. Srbi imaju neverovatnu snagu u želji da istraju u svom biću, oni jednostavno ne žele da budu ništa drugo osim – Srbi, u čemu imaju pravo i zbog čega zaslužuju poštovanje.

Ispričaću Vam jednu vrlo staru priču o svetom Luju od Gonzaga, iz vremena kada je on bio mladi seminarista. Dok je bio zanet nekom igrom loptom, drugovi su ga pitali šta bi učinio kada bi znao da će za nekoliko minuta nastupiti smak sveta. Odgovorio je da bi jednostavno nastavio igru. Kada bi se Srbima reklo da sutra neće biti Srbije, pretpostavljam da bi je branili koliko mogu i umrli zajedno sa njom.”

U razgovoru za „Odbranu“ Peter Handke kaže: „Pre par meseci pročitao sam knjigu Aleksandra Tišme, doduše u francuskom prevodu, naslov sam doživeo kao „Oni koje smo voleli”. To je veoma snažna knjiga. Treba je pročitati. Čitam puno Balzaka, za mene je Onore de Balzak mračniji od Kafke. Ne daje nadu ljudskosti, što je bila i neka vrsta stvarnosti 19. veka. To poniženje ljudskosti nastavljeno je i u 20. veku... Ratovi koji su odneli milione života mladih ljudi... Naravno, mi moramo da idemo dalje. Život je neka vrsta iluzije. Naoko vidljive granice između naroda danas kao da ne postoje, ali su unutrašnje granice i neprijateljstva između naroda danas mnogo gori nego neposredno posle Drugog svetskog rata. Na to sam posebno osetljiv. Ne razumemo se, postoje previše čvrste granice koje dele narode.“

U rubrici „Sistem“ donosimo i tekstove o vežbi specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Republike Grčke, starijem vodniku prve klase Goranu Iliću, iz 27. mehanizovanog bataljona Druge brigade Kopnene vojske koji je pribrano ugasio požar, o pripremama pripadnika Vojske Srbije za Međunarodne vojne igre, o Vojnom muzeju...
 
„Zahvaljujući podršci sistema, uradili smo mnogo na osavremenjavanju brodskih sistema, taktici upotrebe i poboljšanju vatrene moći brodske artiljerije. Ipak, pred nama je dosta posla, a najvažniji zadatak nam je stalna briga za ljude, koji su i najvažniji resurs i snaga jedinice” –  u intervjuu za „Odbranu“ govori kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Rečne flotile, koja 6. avgusta obeležava Dan roda rečnih jedinica i Rečne flotile, praznik posvećen očuvanju brodarskih i pontonirskih tradicija u Vojsci Srbije.

„Partner“ je i ovde godine pokazao vitalnost srpske odbrambene industrije, koja uspeva da prati svetske trendove. To se videlo po izloženim eksponatima u oblastima vođene municije, savremenih artiljerijskih sistema, borbenih vozila, komandno-infromacionih sistema, robotike, ometača, dronova. „Partner 2019” bio je uspešan i po broju izlagača – ukupno 128, od kojih je 96 domaćih i 32 inostrana, te po broju zvaničnih visokih vojnih delegacija – 29 iz 19 zemalja. Oko 12.000 posetilaca, dosad najviše, govori o velikom interesovanju javnosti, za koju u „Specijalnom prilogu“ objavljujemo i pregled najzanimljivijih sredstava NVO prikazanih na „Partneru“.
 
Nedavno je u Švedskoj objavljena knjiga Sudija u zemlji bezakonja (Domare i laglösa länder) bivšeg sudije UNMIK-a na Kosovu i Metohiji Kristera Karphamara (Crister Karphammar), u kojoj autor iznosi svoja iskustva sa Balkana. Knjigu će uskoro na srpskom objaviti Medija centar „Odbrana”, a avgustovski broj „Odbrane“ donosi ekskluzivno nekoliko fragmenata po izboru i u prevodu sa švedskog jezika književnika Milosava Popadića.
Bili smo i u poseti Gardi Ujedinjenog kraljevstva, ali i na setu pete sezone serije „Vojna akademija“.
 
Odbrana 326, avgust 2019.
2 | SADRŽAJ
3 | UVODNIK
O VRLINI NA PRIMERU SRBA

U FOKUSU
4 | POVRATAK FRANCUSKE VOJNE INDUSTRIJE U SRBIJU
6 | Međunarodna aktivnost načelnika Generalštaba Vojske Srbije 
DOPRINOS MIRU
7 | STIGLI SU PRVI BRDM-2MS

STAJNA TAČKA
8 | Vojna saradnja Francuske i Srbije
OD MONDENA DO MISTRALA
RAZGOVOR S POVODOM
15 | Peter Handke
ŽIVOTI KOJI SE NISU DOGODILI

SISTEM
18 | Vežba specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Republike Grčke
DESANT IZNAD ŠUMATOVAČKOG POLjA
23| Goran Ilić
ARTILjERAC KOJI JE POBEDIO VATRU
24| Pripadnici Vojske Srbije spremni za Međunarodne vojne igre
U DRUŠTVU NAJBOLjIH
26 | U susret 22. avgustu, danu Vojnog muzeja
HRAM IDENTITETA
30 | Komandant Rečne flotile, kapetan bojnog broda Andrija Andrić
PLOVITI SE MORA
35 | SPECIJALNI PRILOG – 202
OSVRT NA PARTNER 2019
 
GLOBALNO
48 | ZEMLjA BEZAKONjA
52 | U poseti Gardi Ujedinjenog kraljevstva
NAJBOLjI OD NAJBOLjIH

KULTURA
58 | Sa seta pete sezone serije „Vojna akademija” 
I DALjE „JURIMO” ZA SVOJIM SNOM
SAVETI SA VMA
64 | PRAVILA DOBRE ISHRANE

SPORT
67 | Vojni košarkaški klub „Marinos”
KOŠ ZA SRPSKU VOJSKU

ISTORIJA
69 | ŽIVOJIN MIŠIĆ SRPSKI VOJVODA

OGLASI
70 | Konkursi, informacije