Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.07.2019.

Ambasador Bocan-Harčenko: Neka živi junački srpski narod i Srbija!




Novoimenovani ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina posetio je danas izložbu „Odbrana 78“, koju su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije priredili u Muzeju grada Beograda povodom obeležavanja 20. godišnjice odbrane otadžbine od NATO agresije.

Ministar Vulin predstavio je ruskom ambasadoru koncept interaktivne, multimedijalne postavke, sačinjene od osam tematski različitih celina, koje sažeto svedoče o dešavanjima u SR Jugoslaviji neposredno pre, za vreme i posle NATO agresije.

Nakon obilaska izložbe ambasador Bocan-Harčenko nije krio emocije.

- Stvarno je veoma teško dati izjavu ovde. Pokušaću izneti više osećaj. Pre svega hvala, u ime svoje i u ime Rusije, onima koji su napravili ovu izložbu, koja je neophodna za nas, sadašnju generaciju i generacije koje dolaze – rekao je ambasador Bocan-Harčenko, dodavši da ga postavka vraća u vreme 1998. i 1999. godine, kada je kao član ruske delegacije nekoliko puta učestovao u pokušajima da se pronađe kompromis na tlu SR Jugoslavije.

- Bilo je veoma teško. Na kraju, došlo je do ovog zla, agresije od strane NATO i mi ćemo napraviti sve što je moguće da se tako nešto, takva agresija i zlo ne ponove – rekao je ambasador Bocan-Harčenko, poručivši da bi izložbu „Odbrana 78“ trebalo da posete svi članovi diplomatskog kora i stranci koji dolaze u Srbiju.

U knjizi utisaka ambasador Bocan-Harčenko napisao je: „Veliko hvala svima koji su napravili ovu izložbu. Ona je neophodna, presudna za generacije sadašnje i koje dolaze. Jako težak osećaj. Tako nešto ne sme se ponoviti nikada! Neka živi junački srpski narod i Srbija!“

Izložba „Odbrana 78“ autora Dušana Jovovića jedinstven je putokaz za tumačenje NATO agresije nad SR Jugoslavijom. Realizovana je uz podršku Vojnog muzeja i Muzeja vazduhoplovstva, a dragocen doprinos dale su i jedinice Vojske Srbije.

Današenjem obilasku izložbe prisustvovali su vojni i vazduhoplovni ataše Ruske Federacije pukovnik Vladimir Kornjejenkov, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović i zastupnik načelnika Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.07.2019
mp4 (238,6 MB)
Izjava ambasadora Bocan-Harčenka
30.07.2019
mp4 (366,89 MB)
Obilazak