Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.07.2019.

Predsednik Vučić: Ostavka Haradinaja - politički trik



Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti povodom poslednjih događaja u Prištini i ostavke Ramuša Haradinaja na mestu premijera tzv. "Kosova".
 
Konferenciji za medije u Predsedništvu prisustvovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Predsednik Vučić je naglasio da nema mesta radovanju i da Srbija treba smireno i trezveno da reaguje.
 
- Sagledavamo sve činjenice i posledice koje dolaze posle toga, a posebno kako će se i Albanci i međunarodna zajednica odnositi prema srpskom narodu i Republici Srbiji. Pre svega, položaj Srba i njihov svakodnevni život biće sve teži, jer dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca, do dalje ekstremizacije njihovih stavova, i još snažnije i neskrivene mržnje prema srpskom narodu i srpskoj državi koju doživljavaju kao jedinog krivca za njihove nedaće i ono što se događa Haradinaju, rekao je predsednik Srbije.
 
Zbog toga će, kako je istakao, Republika Srbija posvetiti veću pažnju opstanku, životu i bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
 
- Naš narod na Kosovu i Metohiji može da računa na svoju državu, na svoju Srbiju. Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti. Ovo nije uobičajena farsa koju političari širom sveta ponavljaju, već činjenica i suština svega. Plašimo se da politički razvoj događaja na Kosovu i Metohiji ide u smeru za daljim odlaganjem dijaloga i razgovora između Beograda i Prištine, rekao je predsednik Vučić.
 
Prema njegovim rečima, ostavka Haradinaja je "politički trik kojim on želi da dobije još veću popularnost" i to dovodi do sve ekstremnijih stavova Albanaca na Kosovu i Metohiji. Politička situacija u Prištini i Tirani će, navodi predsednik, stremiti daljem približavanju, ujedinjavanju i nastavku tragične priče o "Velikoj Albaniji".

Predsednik Vučić istakao je i važnost toga da svi treba da znaju da sud u koji je Ramuš pozvan "nije onaj sud u Hagu na koji svi prvo pomisle", već sedište specijalizovanih veća i specijalizovanih tužilaštva na osnovu sporazuma vlade tzv. "Kosova" i Vlade Kraljevine Holandije.
 
Predsednik Republike govorio je i o predviđanjima događaja u narednim danima - da će Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, da će ga oni pustiti posle 48 sati, da će se vratiti kao veliki heroj albanskog naroda na Kosovu i Metohiji i da će se njegova popularnost udvostručiti.
 
- Time želi da obezbedi pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima i da ostvari glavni cilj da formira većinu bez Srpske liste. Takođe, predstavnici našeg naroda koristiće se za obračun sa Srpskom listom, istakao je predsednik Republike.
 
Istovremeno, kako je dodao, dok traju njihove izborne radnje, takse koje su stvorile užasnu situaciju u našim odnosima, u tom ekvilibrijumu, neće ukinuti.
 
- Njihov je plan i njihova ideja da se sačekaju izbori, da iz tih izbora Ramuš Haradinaj i njegova politička partija izađe još snažnija sa jednom idejom međunarodne zajednice i da Špend Ahmeti, kao jedan od njegovih partnera bude nastavljač takve politike – istakao je predsednik Vučić, dodajući da tu za Srbe mnogo mesta nema, a istovremeno i za dijalog sa Beogradom.
 
Prema rečima predsednika Srbije, ukoliko oni krenu i završe izbore, formiranje Vlade može da se očekuje tek u novembru, dodajući da je jasno da od razgovora nema ništa, a ukoliko neko ne bude malo odgovorniji u međunarodnoj zajednici i pritisne Prištinu za one suštinske promene, odnosno ukidanje taksi.
 
- Suština je u tome da će se nastaviti žestok pritisak na Srbiju u kome će se tražiti neka mera proseka, onoliko koliko smo vršili pritisak na njih, toliko ćemo na vas. I onda će reći – sada vi Srbi i Srbija mora da popuštate duplo više, nego što ste mislili ranije da popuštate, jer je to jedini način kako možemo da dođemo do kompromisa – istakao je predsednik Vučić dodajući da je to ono sa čim ćemo se, nesumnjivo, suočavati.

Predsednik Vučić je istakao da će Republika Srbija, u narednom periodu, još više insistirati na nastavku dijaloga, na ukidanju taksi, i više nego ikada, radiće se konkretne stvari, izlaziti sa predlozima u narednom periodu.
 
- Razgovaraću sa više lidera zapadnog Balkana o toj ideji, na ujedinjavanju balkanskog prostora u tom smislu, to je naša jedina šansa za opstanak, jedina šansa da možemo ekonomski da napredujemo i činimi se da to mnoge balkanske zemlje moraju da razumeju i uveren sam da mnogi lideri zapadnog Balkana to danas shvataju – naglasio je predsednik Vučić.
 
On je, takođe, rekao da probleme moramo da rešavamo mi, da razgovaramo sa Albancima i da nam neće pomoći niko drugi, a svi drugi će tražiti svoju ulogu.
 
- Mi moramo da rešavamo svoje probleme i mi moramo da budemo snažniji i jači i tek kada mi budemo snažniji i jači, moćićemo da postavljamo svoje zahteve i tražimo više i očekujemo da dobijemo više i od Evropske unije – ocenio je predsednik Vučić.
 
Prema njegovim rečima, naš posao nije da zastupamo interese velikih sila, već interese našeg naroda i da se borimo za očuvanje mira i stabilnosti.
 
- Pratićemo pomno situaciju u Prištini, i ono što je za nas najvažnije, nećemo se mešati u njihovu internu političku scenu ni na koji način, jer ja nemam tu vrstu želja kakvu imaju albanski političari za mojom smenom, ali ćemo pomagati svom narodu. To je za nas najvažnije, da naš narod bude siguran, bezbedan i da mogu da opstanu na svojim ognjištima. To je posao Srbije i Srbija će to da uradi – naglasio je predsednik Vučić dodajući da očekuje da će u narednim mesecima doći do dodatnog prebacivanja težine i pritiska na Republiku Srbiju iz svih aspekata i iz svih uglova.
 
Odgovarajući na pitanje novinara o tome da je Stejt department četitao Haradinaju što će se odmah odazvati pozivu za Hag, predsednik Vučić se zapitao da li je tako čestitano i generalu Lazareviću kada je dobrovoljno otišao u Hag. Predsednik Vučić je podsetio i da je generalu Dikoviću bio zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države, a da nikakve optužnice protiv njega nema, već samo pisanja pojedinih nedeljnika u Srbiji, koji su vodili hajku protiv generala Dikovića i Sjedinjene Američke Države mu nisu izdale vizu za ulazak u zemlju.
 
- Tada sam doneo odluku i zabranio sam ulazak u Ameriku svim oficirima i rekao da oni nemaju pravo da zabranjuju ulazak načelniku Generalštaba naše Vojske, a da nam pozivaju druge oficire. Šta to znači, da ako nisi poslušan i kad nam se ne sviđaš i kada mi nešto sumnjamo, ti za nas nisi dobar. Ali ćemo zato mi ove druge da vrbujemo i da gledamo kako i šta možemo da uradimo – naglasio je predsednik Vučić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.07.2019
mp4 (308,95 MB)
Obraćanje predsednika Republike Srbije - 1. deo
20.07.2019
mp4 (310,67 MB)
Obraćanje predsednika Republike Srbije - 2. deo
20.07.2019
mp4 (330,08 MB)
Obraćanje predsednika Republike Srbije - 3. deo
20.07.2019
mp4 (94,48 MB)
Odgovori na novinarska pitanja