Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.07.2019.

Uspešno završen projekat „Uspon za pale borce“



Članovi Udruženja „Prijatelji 72. Specijalne brigade“ vratili su se danas iz ekspedicije osvajanja planinskog vrha Elbrus. Projekat simbolično nazvan „Uspon za pale borce“ deo je aktivnosti u okviru obeležavanja 20. godišnjice odbrane od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju i trajao je 10 dana.
Prema rečima penzionisanog pukovnika i vođe ekspedicije Miodraga Kapora, ideja o ekspediciji nastala je s ciljem da se “ne zaborave sva stradanja i uništavanja tokom 1999. godine”.

- Vojnik može da umre samo kada ga zaborave. Zbog toga je i osmišljena ova ekspedicija, jer Srbija je večna dok su joj deca verna, istakao je Kapor.

Potpukovnik Vladan Vukadinović iz Uprave za tradiciju, standard i veterane dočekao je članove ekspedicije, pozdravio ih je i čestitao im na uspešno završenom projektu.

Jedan od članova ekspedicije kapetan Nikola Jović iz Specijalne brigade rekao je da su pripreme bile intenzivne, da su vremenski uslovi tokom ekspedicije bili veoma teški, ali da je misija ispunjena uz moto – za heroje do neba i nazad.

Vrh Elbrus osvojilo je 10 pripadnika Udruženja i Specijalne brigade. Nakon toga, oni su položili zastave i razvili pano s natpisom „Samo je nebo iznad nas“ na kojem su fotografije poginulih pripadnika nekadašnje 72. Specijalne brigade.
photoFOTOGALERIJA