Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.07.2019.

Ministar Vulin: Vojska Srbije uvek ide na pobedu



- Vojska Srbije uvek ide na pobedu. Na "Vojnom reliju" takmičićemo se sa najvećim i najbrojnijim armijama sveta, ali to ne znači da Vojska Srbije neće ići da pobedi. Idemo da ostvarimo dobar rezultat i još važnije od toga, idemo da pokažemo koliko smo obučeni, koliko smo spremni, da pokažemo sa čime raspolažemo i što je najvažnije, sa kakvim ljudima raspolažemo - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg obilaska ekipe Vojske Srbije, koja se u rejonu Deliblatske peščare priprema za učešće na 6. Međunarodnim vojnim igrama u Ruskoj Federaciji, u disciplini „Vojni reli“.

Ministar Vulin poručuje da „ako među vojskama postoji poštovanje, onda je poštovanje koje se iskazuje prema Vojsci Srbije poštovanje prema njenim ljudima, iskustvu, hrabrosti i iznad svega njenoj ljubavi prema otadžbini."
 
- Ovi ljudi idu da se bore za našu zastavu, za našu zemlju i siguran sam da će se vratiti sa odličnim rezultatom. Uostalom, Vojska Srbije je vojska pobednika - rekao je ministar Vulin.
 
Na Međunarodnim vojnim igrama pripadnici Vojske Srbije učestvovaće u tri discipline: „Tenkovski biatlon“, „Vojni reli“ i „Snajperska granica“. Prve dve discipline realizuju se u Ruskoj Federaciji, a treća u Republici Belorusiji.
 
„Vojni reli“ održava se od 27. jula do 11. avgusta, na krajnjem istoku Ruske Federacije, u Republici Tiva, a pripadnici Vojske Srbije u ovoj disciplini takmiče se prvi put.

Prema rečima pukovnika Dragiše Zinaje iz Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba Vojske Srbije, ekipu Vojske Srbije čine vozači iz svih jedinica Vojske, odabrani na osnovu odličnih rezultata postignutih na takmičenjima vojnih vozača u Kraljevu.
 
- Deo priprema koje danas prezentujemo je drugi deo. Prvi je realizovan u Kraljevu, pretežno na planinskom reljefu, dok je ovde uglavnom ravničarski. Na taj način trudili smo se da vozači isprobaju sve uslove sa kojima se mogu suočiti na takmičenju u Rusiji - istakao je pukovnik Zinaja, spomenuvši da će u septembru ove godine, u garnizonu Kraljevo, biti održano drugo Međunarodno takmičenje vojnih vozača, za koje su tri ruske ekipe već potvrdile učešće.
 
Desetar Miloš Četrović, pripadnik Bataljona za obuku Saobraćajne službe iz Kraljeva i član takmičarske ekipe Vojske Srbije ističe dobar ekipni duh, za koji se nada da će doneti jedno od odličja.
 
- Pripreme smo vršili u svim vremenskim uslovima, po peskovitom i kamenitom terenu i po kiši. Izuzetno smo zadovoljni pripremama i sa ponosom ističemo da smo odabrani pripadnici koji će predstavljati Vojsku Srbije - rekao je desetar Četrović.

Pred srpskim vojnim vozačima biće četiri trke: individualna, trka po karti, trka sa proverom vatrene osposobljenosti i ekipna trka. Trke se izvode u različitim terenskim uslovima, na relacijama od 150 do 250 kilometara.
 
Takmičenje "Vojni reli" realizuje se na ruskim vojnim vozilima 4x4 TIGAR i vojnim neborbenim vozilima kategorija 4x4 i 6x6 KAMAZ ili URAL.
 
Završnim pripremama vozača prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković i šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.07.2019
mp4 (63,71 MB)
Izjava ministra Vulina
18.07.2019
mp4 (113,93 MB)
Izjava pukovnika Zinaje
18.07.2019
mp4 (91,48 MB)
Izjava desetara Četrovića
18.07.2019
mp4 (254,82 MB)
Pripreme za reli