Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.07.2019.

Srbija pouzdan partner u oblasti bezbednosti




Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u okviru posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu izrazio je posebnu zahvalnost francuskom predsedniku i kompanijama iz te zemlje na mogućnosti da vojnotehnička saradnja Srbije i Francuske bude na mnogo višem nivou.

- Spremni smo i zainteresovani da kupimo od Francuske i druge uređaje optoelektronske prirode. Srbija danas ima novca, a mi to radimo da bismo uvek mogli da sačuvamo i zaštitimo svoju zemlju, kao vojno neutralna zemlja. Francuska, kao naš saveznik i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, ali i kao jedna od najrazvijenijih zapadnih zemalja za moderne tehnologije, može da bude neko ko sa nama po tom pitanju može još uspešnije da sarađuje. Veoma sam zadovoljan kupovinom raketa „Mistral“, dobićemo 18 jedinica i ukupno 50 raketa. Za nas je to veoma značajno i verujem da još mnogo toga u budućnosti možemo da uradimo - poručio je predsednik Vučić.
 
Osvrnuvši se na saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti, predsednik Makron istakao je da je Srbija „pouzdan partner za Francusku, posebno u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala“.
 
- Posebno bih zahvalio predsedniku Vučiću na angažmanu Srbije u borbi protiv proliferacije lokalnog oružja u okviru Francusko-nemačke inicijative iz 2017. godine. S tim u vezi želimo da ojačamo našu saradnju u oblasti odbrane, što smo i uradili današnjim potpisivanjem ugovora. Bratstvo po oružju koje nas karakteriše želimo da prevedemo u saradnju i da zajedno možemo da odaberemo Evropu. Kada to kažem, mislim i na bilateralni odnos, ali i ističem to da je Srbija velika evropska država. Samim tim, odgovornost Evrope prema Srbiji je naša zajednička istorija koja će biti veoma važna u narednim godinama - naglasio je predsednik Francuske Emanuel Makron.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.07.2019
mp4 (100,52 MB)
Obraćanje predsednika Republike Srbije
15.07.2019
mp4 (62,16 MB)
Obraćanje predsednika Francuske